VC war

Een dag om de toerist uit te hangen met een raar nasmaakje..

 

 

Vietnam telt momenteel 84.403.000 miljoen inwoners, waarbij 65% van de bevolking tussen de 15 en 64 jaar is. De totale landoppervlakte van Vietnam bedraagt 325.360 km2 en hiermee is Vietnam 9,6 maal zo groot als Nederland.

 

Ho Chi Minh,

is een belangrijke staatsman hier

en zijn naam betekent 'the bringer of light' .

 

Vietnam een land met een oorlogsgeschiedenis. Een van de redenen voor mij om dit land te bezoeken. Na een bezoek aan de Chu Chi tunnels en aan het War remnants museum kom ik tot besef dat Tour of Duty veel op de werkelijkheid lijkt, helaas!! Wat een afschuwelijke tijd moet dat geweest zijn.

 

De Chu Chi tunnels liggen in het gebied wat tijdens de 60tiger jaren de Vietnamese (Viet Cong) oorlog beter bekend stond als 'the Iron Triangle' in beheer van de communisten. Eerst werden de tunnels gebruikt tegen de Fransen en later tegen de Amerikanen. Het is een netwerk van tunnels zo'n 250 km lang en met drie levels op 3,6 en 8 meter. Ze woonden echt in de tunnels, heel bizar.

 

Daar moesten wij natuurlijk in kruipen in de Ben Dinh tunnels zo'n 1.2 meter hoog, dus dat was even bukken en donker dat het was.

 

anja goes down under

 

Eerst krijgen we een film te zien, hoe geweldig de Vietnamezen vallen konden maken en hoe zij kropen in de tunnels en daarna een rondleiding.

 

 

Echt de meest afschuwelijks vallen (traps) waar je je echt lelijk aan kan bezeren en bommen van wel 250 kg. Voor mij geen werk als nurse in the army!

 

Als klap op de vuurpijl sluiten wij dus deze bustoer (o, ja 's morgens nog Vietnamese kunst gezien met eierschillen)  met een bezoek aan het War Remnants museum in HCMC.

 

Een aanslag van de Amerikanen op TET eve heeft 1000 US soldaten gedood en 2000 ARVN (ja ja  ozzie, south korea, thailand en de philippines deden ook mee) troepen maar onder de Viet Cong strijders vielen 32 000 doden.

 

In totaal hebben zo'n 3.14 miljoen Amerikanen (inclusief 7200 vrouwen) in deze oorlog gediend en officieel zijn er 58,183 Amerikanen gedood of staan ze op de lijst als vermist. 3689 vliegtuigen en 4857 helikopters zijn gesneuveld en 15 miljoen ton aan munitie is verschoten. Ongeveer vier miljoen inwoners van Vietnam (10% van de bevolking toen) zijn gedood, veel door de bombardamenten. Op zijn minst 300 000 Vietnamezen en 2200 Amerikanen zijn nog steeds op de lijst als MIA missing in action.

 

een van de 'minst' verschrikkelijke foto's, doch de angst is van hun gezichten af te lezen

 

Echt wat een verschrikkelijke foto's en wat een verhalen. Ik moest gewoon foto's maken van de foto's. Gifgassen die de army verspreidde, waardoor nu vele mensen geestelijk en lichamelijk gehandicapt zijn. Vele lichamelijk gehandicapten door de traps. Vele onschuldige mensen vermoord door de bomaanslagen. Ook nu zie je nog veel gehandicapten ouderen van die tijd op de straten, vragend om geld met hun houten krukken en fietsen met handtrappers.

 

PEACE MAY HAVE ARRIVED BUT IN MANY WAYS THE WAR IS FAR FROM OVER

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer