De vroedvrouw

Ola chica?s y chico?s,

Gelukkig Alma heeft ons weer zon gebracht. Ideaal, kom een stuk beter mijn bed uit. Al was het ook wel weer leuk om de lekkende dakgoot te fiksen door het ijzer even wat verder te buigen. Even met een takje t prut uit de dakgoot en een vuilniszak tussen de twee dakgoten. Heerluk ?s avonds geen waterval meer in de tuin, hetgeen wel prettiger slaapt.

Ook even met een steen wroeten in de grond om het Atitlanmeer in onze tuin weg te laten stromen. Ik ben immers een echte Nederlander en zorg voor goede dijken in de tuin en ook voor een goede doorstroming en afvoer van het regenwater.

Ha ha kijk net naar het onderwerp van de tekst en ja die past eigenlijk hier ook wel bij.

Hier een ziekenhuis bezocht, het prive ziekenhuis van Chichi, aangezien we Javier tegen kwamen op straat, welke kaakchirurg is in het ziekenhuis en wij meerdere malen hadden ontmoet in San Juan, het plaatselijk restaurant.

Een bijzondere ervaring om de verpleegkundigen (enfermera´s) een hand te schudden, de couveuse te zien, de operatiekamer (primitief), de bedden die handmatig omhoog konden, aan ieder bed een zuurstofaansluiting. Momenteel verbleven er drie patienten in het prive ziekenhuis en kwam er deze week een delegatie Amerikaanse chirurgen voor een uitwisselingsproject welke weer medicatie meebrachten.

De mannen en de vrouwen natuurlijk gescheiden van kamer.

dinsdag nog even wezen aerobicen bij de plaatselijke sportschool. Heerlijk om weer even kneiterharde muziek in die oren te horen. Prachtige swing die hips bewegingen van de instructor een mixto negro van let´s twist again tot aan stevige plaatjes.

Geen airco, een kleine ruimte met spiegels en af en toe even een ruitenwissertje over de spiegels om die billen weer te zien schudden meisje.

Woensdag mee met Marjolein (welke hier onderzoek naar vroedvrouwen voor haar studie antropologie) en een Guatemalteekse vroedvrouw naar een zwanger meisje van 19 jaar, die eind juli is uitgerekend (vroedvrouw deed het volgens de laatste menstruatie en de arts met een echo, wat hier erg duur en ongewoon is).

Ze was 19 jaar en had al een kind van 4 jaar, niet ongewoon hier maar ze kwam uit een rijkere familie en wilde maar twee kinderen. Hope she is gonna make it without the pil of condooms. maar deze slimme meid is om haar toekomst voor bereid en wil een goede toekomst voor haar kinderen dus studeren en ze is zelf ook goed ontwikkel, meer geemancipeerd.

De vroedvrouw was zo´n jaar of 60 schat ik met jarenlange ervaring, doch kijken ze hier vooral naar de zwangerschap en niet zozeer body mind en spirit. De vrouw gaat alleen in op relatieproblemen wanneer het de bevalling kan storen. Echo´s wordt meestal alleen gedaan door de rijkeren. De vroedvrouw kijkt naar de menstruatiecyclus en de datum wanneer de vrouw was uitgerekend (eind juli) klopte met de echo van de arts.

Maar goed, we gingen een ruimte in van het huis waar zich de temazcal bevond. Een temazcal is een sauna. Dus met z´n vieren de sauna in, Anja in het hoekje met een zaklamp om te zien wat de vroedvrouw allemaal deed. Een doek op mijn hoofd zodat mijn haar niet zou verbranden en ik lag half naast de zwangere vrouw.

De vroedvrouw stokte flink het vuur op en had van te voren durabladeren mee van de vruchtenboom en had van te voren de puntjes van de blaadjes afgeplukt.

Ze sloeg ermee op de buik, bovenbenen en billen van de vrouw, om het kind warmte te geven en te zorgen voor een goede doorbloeding. Flink wat water en hitte kan ik je vertellen. Ik pufde lekker mee, hh. En schijnde met de zaklamp, aangezien het pikkedonker was in de temazcal waar je ook op je knieen in moest kruipen.

Vervolgens ging de vroedvrouw met een soort balsam over de buik een massage en tevens voelde zij dat het hoofje links onderin zat. De vorige keer, blaaste ze de hitte ook nog in de vagina, vertelde Marjolein, aangezien het kind onrustig was.

de vroedvrouw bezoekt wekelijks dit meisje maar toen was ze een dag te laat. Het kind was onrustig, sliep niet in de buik. Toch een soort wekelijks gewenning. Dus blies de vroedvrouw warmte om het kind tot rust te laten komen.

Een mooi verhaal he!

Lijkt me ook heerlijk om een massage te krijgen als je zwanger bent. Een verwenning voor moeder en kind.

Ze vertelde dat ze weinig complicaties na de bevalling had meegemaakt, geen icterus.

De vroedvrouw helpt natuurlijk met de bevalling en komt daarna om de dag om het kindje te wassen, hetgeen niet gebeurd samen met de moeder. Na een week is de zorg over. Voor een stuitbevalling wordt altijd naar het ziekenhuis doorverwezen. De placenta wordt hier begraven of verbrand.

Een hele mooie bijzondere ervaring...

en vooral toen ik daarna nog een mooier toepasselijker telefoontje kreeg van....

to be continued....

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer