variejee swansalizee

It's me again...

Here we go again...

Pap en mam bedankt voor mi nombre- m'n naam. Tobias uit Brazilie heeft mij namelijk verteld dat het in het Portugees engel betekent. Wauw mooi he!

San Cristobal mijn ver uit favorite stad in Mexico. Zulke mooie kleurrijke gebouwen tussen de bergen in, een redelijk rustig stadje met straatnamen in de vorm van data.
Een mooie kerk op plaza 31 de Marzo.

Een fitnesscentrum waar je de gehele dag kan fitnessen voor 30 pesos = 2 euro maar liefst weer 3 uurtjes aan mijn body gewerkt onder het genot van een lekker muziekie van the killers.

En hoe leuk was de el zirkobar, free drinks te samen met Marina, Heine en Tobias en echt onwijs genoten van het salsadansen. Zo heerlijk, je staat daar en wordt bij de hand gepakt door een Mexicaan en die leid je wel tijdens de dans. Echt onwijs leuk. Echt een spel, vol passie! Speelsheid maakt je licht en door met vreugde te dansen, kan je zelfs de sterren raken.. variejee swansalizee.

Spaanse talk met echte Maya's, het mooie Maya symbool geleerd (zie foto), breng twee culturen en alle windrichtingen in1, zie fotoalbum. Had toch echt gehoopt dat die weer een fotoverhaal zou worden.

De municipal de San Juan Chamula bezocht, een indrukwekkend dorp van de Tzotilgroup even 10 kilometer  buiten San  Cristobal. Heel bijzonder gevoel om de kerk te betreden, een gevoel alsof ik onwijs moest huilen.
Onze gids was gewoon makkelijk de taxichauffeur die Spaans sprak en Tobias vertaalde het weer naar het Engels. In de kerk lag stro op de vloer en branden duizenden kaarzen. Er waren verschillende kleuren voor de kaarzen, hetgeen te maken had met de vraag die je wilde stellen aan de Sjaman. Wij mochten het helaas niet doen.
De sjaman, kan met een ei rondom een ziek persoon circuleren en aan het einde van de rit kan hij aan de dooier zien, aan wat voor ziekte deze persoon lijdt en kan hem proberen te genezen. Heel speciaal. Hetzelfde kan hij ook met een haan, die dan ritueel geslacht worden in de kerk.
Even een gebedje gedaan bij San Juan Menor, voor een voorspoedige reis onder begeleiding van de traditionele muziekinstrumenten de bongo en de fluit.
Ook nog even naar binnenvraagd door een local die graag zijn kleine tempel wilde laten zien, vrouwen op de blote voeten voor de vruchtbaarheid.

Op het kerkhof aangekomen legde de chauf uit dat de kleur van het kruis bij het graf aangaf, hoe oud iemand was. Wit voor jong, zwart voor oud/boven de 40.


Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer