PORTO es ESPECTACULAR

 

 

BOM DIA ALEGRIA

 

 

Miss Zanahoria (Philippa, ex HP collega en happy stapmaatje) en Faro (Anja, de vuurtoren wie kent haar niet;)) gaan op stap met Ryan Air naar Portugal d.d. 28 oktober 2010. Portugal aan de Atlantische Oceaan. Philippa haar land van herkomst. Op een grondgebied van 91.982 km² - drie keer de oppervlakte van België en ruim twee keer de oppervlakte van Nederland - wonen 10.707.924 (2009) inwoners.

Porto (ook wel Oporto) is een havenstad in het noordwesten van Portugal, aan de Costa Verde. Porto is gebouwd aan de noordoever van de rivier de Douro. Het is de op één na grootste stad van Portugal, na Lissabon (maar dat ticket heb ik ook al geboekt ;)).

 

Porto, een verborgen stad. Een stad die nooit gebombardeerd is. Oud, niet gerenoveerde huizen, verrotten raamkozijnen en gebroken glas. Smalle stegen, keien, klimmen en dalen.

Bruggen die Gaia met Porto verbinden. Gaia, die bekend staat om zijn port wijn en niet Porto maar daar schijnt de zon ;) Douro, een rivier die hen scheidt maar waar vroeger zoveel gebeurde. De schepen met de landingen Port vol met handelslui. Hoge hoeden en zwarte pakken. Meeste afkomstig uit Engeland, dat waren de handelaren, daar zat de kennis die in Porto ontbrak om handel te drijven, zoals Frankrijk dat al wel deed.

Gaia vol met ‘caves de vinho de Porto’ zoals Taylors. De inmens grote vaten waar de Port in wordt bewaard. De geur van de alcohol doet je alleen al diep in het glaasje kijken.

Een wijnvat als tafel voor onze witte port (aperitief) en Port Vintage Blanco lafrima met uitzicht over mijn droomhuis (alleen verkeerde locatie) met tuin en pauw. Voormalig wijngids en oud schoolvriendin van Philippa, Vera vertelt over de dronk van de Port.

Een wonderschoon uitzicht over Porto vanuit Gaia “the otherside”. Ponte Dom Luis brengt ze bij elkaar (ontworpen door dhr. Eifel) en laat de Douro vrij stromen tot de Douro en de Atlantische Oceaan bij elkaar komen met een geweldige explosie.

 Hoe indrukwekkend de kracht van het water!

 ESPECTACULAR!

De electrico núm 1 die de Fo? do Douro en Ribeira (barrio, het oude centrum) op een nostalgische wijze met elkaar verbindt via Passeio Alegrie maar wel met een geautomatiseerd vervoersbewijzensysteem.

Porto, een stad vol met verassingen. Buiten zie je niet, wat er van binnen schittert.

Een Zen tuin met bonsaiboompjes in het centrum van een winkelcentrumpje, in de straat Miguel Bombarda. In Miguel Bombarda bevindt zich een veelvoud van kunstgalerijen met veelal moderne kunst in wederom authentieke gebouwen. Breyner 85, van binnen gesneden hout, een binnentuin voor concerten en een akoestiek van binnen.

Het verborgen pronkstuk van de stad is toch wel de bib oftewel Livraria Lello. Het plafond van glas in lood, een wenteltrap en de boekenkast vanuit hout gesneden. Don’t touch… superouderwets, boeken met een stoflaag.

Praca da Liberdade met het glazen paleis (palacio de cristal). Park van de vrijheid, Annie is as free as a bird en zo mooi als een pauw.

 Teatro Sa da Bandeira, nu een club maar ziet eruit als een oude concertzaal met balkons in de vorm van een ring.

Anja heeft echt de toerist uitgehangen met Philippa als tourguide, die een paar jaar in Porto heeft gewoond. Ik ben weer heel verbaasd, hoe je in 1,5 uur vliegen weer in een totaal andere omgeving beland. Zo dichtbij maar compleet anders! De rijkdom van Europa.

Tuurlijk Anja zou Anja niet zijn, als we niet een paar feestjes op de kop tikten. Ditmaal hadden we als reden voor een tripje Halloween. El faro y Señora Zanahoria waren welkom op de slaap/zit/klap hem lekker uit bank van zus Joanna (dj, bartender en morgen ben ik de bruid).

Joanna (klinkt als showhanna) woont midden in het centrum. Tegenover het Golfinho HET restaurant voor de beste FRANCESINHA!

Francesinha , ook wel Little Frenchie kleine Fransie (Fransman) genoemd, is als een sandwich, twee sneetjes wit brood gevuld met rundvlees, ham, salchicas (gekruide worstjes) gesmolten kaas en daarover heen een dikke pikante tomatensaus en frietjes. Een caloriebom maar lekker dat het is. De saus maakt het verschil per restaurant maar als ik het nu opschrijf loopt het water me in de mond.mmmmmmmmmmmm

En natuurlijk ook de bacalhau, een visgerecht. Er wordt wel eens gezegd dat er voor elke dag van het jaar wel een bacalhau-recept is. Mui te BOM!

Tevens een andere lekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkernij ontdekt mmmmmmmmmm, de likeuren after dinner. Liquor Beirao. Mui to bom! Goed voor de spijsvertering na de maaltijd, laten we maar zeggen en wat dacht je van Amendoa Amarga (een amandellikeur). Heerlijk! Laat mij maar lekker natafelen in de back to the 70ties restaurantjes.

Porto heeft stijl.

Geweldig, als je gewoon een trap oploopt en je belandt in een huiskamer met bloemetjes behang, een dj draait aan zijn draaitafel en mensen zitten aan tafels. HUISkamerstyle. Stel je voor een bar, 3 hoog op Admiraal de Ruyterweg in Rotterdam. Impressionante!

Zonder Philippa had ik nooit deze plekken gevonden en dat maakt het juist zo bijzonder. Een kroegentocht met haar oud studiegenoten, eindigde in de eerste kroeg. Hele relaxte vrienden die je zo in de groep opnemen met de mooiste namen Joel, Marcello, Nuno + Agnieschka, Nelson, Pedro (Piet), Sergio, Tiago, Agothinho y Kikas.

 nuno y Agnieska, happy pregnant

 Philippa en Inessssssssss vanuit Lisboa!! Happy people!!

Zij hebben allemaal in de studentenstad Porto rondgelopen met hun zwarte mantel in hun studententijd. Een zwarte mantel welke al generaties lang wordt gebruikt. Je draagt hem dagelijks zelfs in het weekend gedurende je studententijd. Allemaal kleine batmannetjes en vrouwtjes daar dus op straat.

Iedere avond de voetjes van de vloer. Starters @ el radio waar Joel (beste vriend van Philippa) en Joanna werken en dressed to impress because it’s Halloween. Mhmhm niet zo crea bea als in Costa Rica. Het plan was om geschminkt te worden door Make-up artist Marcello in zijn world of fame in MAC, als Chinese schoolmeisjes maar omdat de auto van Joanna niet startte en pfff pff we na een paar minuten duwen een straat verder waren en gelachen hadden, gaven wij het op en werden het Engelse schoolmeisjes pero de locura ;)

   

In Radio was het al gauw, ahhhhhhh jij bent dat meisje van de film Bladerunner.

Bladerunner nog nooit gezien... schande natuurlijk.

Marcello maakte nog even de finishing touch.

 

Om een lang verhaal kort te maken…

PORTO ES ESPECTACULAR

Zeker een dikke aanrader!

Knuffel,

Anja

Reacties 2

tante Nel 20-12-2010 15:46

Hallo Anja,
Je hebt weer een stukje van de grote wereldbol gezien en beleefd.
Wat een genieten en nu weer druk aan het werk ??
Hele prettige kerstdagen en een liefdevol 2011 !!
groetjes tante Nel

Corrie 20-12-2010 18:38

Hoi Antje
Wat weer een verhalen en laat je ons lekker mee genieten.
Hele fijne feestdagen en een 2011 vol avonturen.
Lieve groetjes tante Corrie en ome Jan en onze nieuwe huisgenoot Gandor een lief duits herdertje van 10 weken oud.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Meer informatie over Portugal

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer