opening van de winkel

Opening van la tienda cooperativa ut z bat z

 

Zondag 1 juni was het dan zover (na hard doorwerken zaterdag op de sociale werkplaats laatste verkoopwaar werd gebracht door Mari (lekker geurende Duitser met vlooien, maar supergoed bezig om een coöperatie op te zetten) gaatjes prikken, alle producten labellen), eindelijk de weergoden waren met ons, een x geen regen! De naweeen van huricane Alma hadden ons even vrijuit gegeven.

 

Alle vrouwen met familieleden waren al aanwezig toen wij binnendruppelen (alleen ditmaal met droge kleren), grote pan water op het kookstel voor de koffie (welke hier lekker bestaat uit een beetje instant koffie en een heleboel suiker, net een kop zwarte thee, maar goed te aten).

 

Langzaam droppen ook de andere genodigden binnen zoals de vrouwen van het ‘werkbezoek dinsdag’ van de coöperaties  Santiago Atitlan en San Juan La Laguna. Op de vloer van de winkel lag volgens de eeuwenoude maya traditie groene palmbladeren bezaait voor good luck for the new shop.  

 

Een live band was naast de tienda (shop) aan traditionele muziek aan het spelen, hetgeen voor een leuk sfeertje zorgen en buiten zaten enkele vrouwen te borduren.

Het wachten was op de burgemeester, die de dag van tevoren nadrukkelijk had toegezegd dat hij zou komen of een afgevaardigde zou sturen. Mooi niet Sjaak Afhaak.

Ach ja ambtenaren?!?!

Altijd is kortjakje ziek, midden in de week maar zondags niet, hh gelukkig lieten de echte gelovigen het niet afweten, want inmiddels was de Padre de Iglesias (pastoor) van de katholieke kerk en een afgezant van de Maya’s (mooie man in traditionele kledij).

Om 13 uur was het tijd voor de talrijke speeches. De speeches werden gehouden met behulp van een microfoon door de Padre, Hr Maya (met vertaler in het Spaans, aangezien hij alleen K’iche sprak), Emiliana Panjoj Ren (Chichi brain, welke de winkel gaat runnen en daarom ook de president is van de coöperatie, een zelfstandige vrouw, die veel wil bereiken in het leven), de secretaris (met een groot dankwoord en cadeau, geborduurd kookschort van Ut z Bat z voor Gemma. De vrouwen waren vol lof over Gemma, welke in 3 maanden tijd, heel veel tijd geïnvesteerd heeft in de coöperatie. De spil en het aanzien voor vele vrouwen voor de coöperatie), Ruth (onze eerste gastvrouw in Chichi, waar Gemma verblijft), Gemma (met een dankwoord voor alle vrouwen) en Francien.

 

Met een zegening van de Padre uit de bijbel (vader, zoon, heilige geest, amen) werd op een voor mij hele bijzondere manier het lint doorgeknipt van de winkel. Het maya hoofd hield het lint vast, Padre knipte het lint in stukjes, een voor Emiliana en een voor Gemma en Francien. De Padre liep vervolgens door de winkel met een plastic flesje met gezegend water. Dat was weer eens wat anders dan zo’n pleeborstel zoals in de Dyonisiuskerk. Daarna zoals hier gewoonlijk is (ook 1 uur ’s nachts, jezus ik schrik met elke keer nog lam, zit rechtop in mijn bed, of soms ook vuurwerk met van die, zoals ze in HHW doen voor de koolduiven, hier trekken de vogeltjes zich er niets meer van aan, vliegen vrolijk verder, raar maar waar. By de way, ze hebben hier hele mooie kolibries die aan de stampertjes van de bloemen snoepen) een duizendklapper.

 

Tijd voor koffie en taart van Holandesa. Holandesa, een pasgeopende winkel in Chichi. Waarom Holandesa? Joost mag het weten, de taart was in ieder geval wel lekker en dit keer niet droog. De familieleden van de cooperativa stonden rondom de gebaksdozen, een grappig gezicht.

 

En ook ja, het vijftal toeristen trof het ook en vielen met de neus uhhh net niet in de taart.

De eerste armband werd verkocht, gepaard met vele foto’s met Gemma/Francien en Emiliana en de maakster van de armband. Het labeltje werd in een plakboek geniet en er werd opgeschreven wat er was verkocht. Wel een mooi gebaar voor het eerste verkochte artikel. De armband was namelijk  een cadeautje voor de beste vriendin van de backpackster.

 

De omzet was behaald die dag (geen winst, maar dat beoogt Francien ook niet in de komende twee jaar te behalen) bleek die avond tijdens een etentje in San Juan met Francien, Gemma, Marjolein en dwaas.

 

Ik ben razend benieuwd hoe de winkel gaat lopen, aangezien Francien drie maanden niet in Guatemala aanwezig is, Gemma 10 juni aanstaande ook richting huis gaat en wij zaterdag ook Chichi gaan verlaten. De tsjing tsjing kassa maanden van juli-augustus komen eraan, high season.

De toeristen moeten echt binnenkomen door middel van flyeren op de markt op donderdag en zondag. De meeste vrouwen van de coöperatie, spreken geen Engels (alleen Good Morning, how are you?) en vinden het toch eng om toeristen aan te spreken of zelfs om een flyer te geven.

De ligging van de winkel ligt iets buiten het centrum waar de markt wordt gehouden, dus moeilijk vindbaar voor de toeristen. Flyeren is first priority dus.

Alleen voor het flyeren willen wij niet blijven, de crea bea’s zijn weer verzadigd aangezien de winkel er dankzij ons top uit ziet.

 

But most of all,

 

Buena Suerte!

 

I wish cooperativa Ut’z Bat’z all the best for the future!

Do everything from the heart and you will succeed!

 

 

 

 

 

 

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer