Hoi, Hoi An

Hoi An

(meiden een keer raden aan wie ik nu denk, ex van …….)

 

Facts of the city

In Hoi An is Annie zo’n 10 017 km verwijderd van smokey Amsterdam en iets dichterbij ligt natuurlijk the best city ever in the world Sydney, gelukkig maar 6 930 km. Het is te bewandelen.

Arrivaldate 4th of March,                     departuredate who knows?

 

Met de nachtbus vanuit Nha Thrang aangekomen, ontbijten en eerst even slapen in het Binh Minh hotel voordat wij ons gingen storten op de 300 verschillende kleermakershuizen (tailorshops), waar maatkostuums, rokken, jurken en broeken in een mum van tijd gemaakt worden. Locale kledingmakers werken de hele nacht.

 

Ben je op zoek naar nieuwe laarzen, hoppa er wordt zo een hele vuilniszak voor mij op de grond gesmeten met honderden soorten lappen stof en verschillende zooltjes, wat je maar wilt, zij maken het voor je. Eerst voor 6 dan voor 5 en dan toch maar voor 3 dollar, kom maar op met je voet!

 

Rustig rustig ben net wakker, eerst maar eens even op zoek naar de Ligthouse. Van Alexandra en Kim hebben wij gehoord dat je daar heerlijk appeltaart kunt eten. Das wel zo lekker, dus even zoeken en lopend over de brug (met een fantastisch uitzicht iedere keer weer en een lekker windje), rechtsaf, linksaf en dan weer de 1e links arriveren wij bij het lighthouse;

www.lighthousecafehoian.com and email lighthousecafe@gmail.com.

 

Het lighthousecafe bestaat sinds juli 2004 en wordt beheerd door Hans van der Broek (‘n Dutchie en bijna 50) en zijn vrouw Linh (van Vietnam).

Met een mooi uitzicht over de rivier genoten wij van een pot Vietnamese thee en een vers stuk appeltaart. Jummie!

 

Door de roddelbladen die er liggen, zijn gelijk weer helemaal op de hoogte van Jantje Smit en zijn relatie met de iets oudere blondine en doch toch nog oud nieuws over Gordon want we weten inmiddels van insiders dat het uit is met z’n Boskoopse holmaat. Doch dat mag de pret niet drukken.

 

Een paar dagen eerder heb ik per email een afwijzing ontvangen van Jackie Wrafter van www.kianh.org.uk Een weeshuis in Hoi An met geestelijk- en lichamelijk gehandicapte weeskinderen. Jackie emailde dat ze tot en met de herfst al genoeg vrijwilligers hebben. Aangezien ze worden gesubsidieerd door de VN government mogen zij ook maar twee vrijwilligers aannemen per maand. Raar maar.

 

Annie geeft de moed niet op en is nog steeds op zoek naar vrijwilligerswerk en joepie Linh van de Lighthouse kan mij helpen, ze weet een ander weeshuis in Hoi An en ze wil morgen hier met mij naar toe. Topper!

 

Eenmaal weer over de brug, kan ik toch de verleiding niet weerstaan om niet naar binnen te gaan bij zo’n kledingzaak. Echt je moet ooglappen voor hebben om ze te kunnen ontwijken.

Dus cataloques met de newste fashion wordt voor je neus geschoven. Er wordt gevraagd waar je vandaan komt, hoelang je blijft in Hoi An en soms komt er zelfs iemand naast je fietsen die je uitnodigd om in haar shop te komen kijken.

 

Oke, Anja is over de streep en ziet wel iets in een trendy pak op maat bij de kledingzaak Bin, 296 Nguyen Duy Hieu st. Grote krijtstreep of toch kleine krijtstreep, zwart of toch… wat voor knoop? Ja, ja Anja normaal maakte moeders altijd kleding, nu moet Annie zelf bedenken wat er bij komt kijken qua knopen en voering. Doch wel wat geleerd uit van VROEGER.

 

Monday, 5th of March 2007

 

 

the gates are open... please enter

 

Achterop de scooter bij Linh op naar het weeshuis;

Hoi An central sponsor of wandering children

24/18 Thang 8 Cam Pho street Hoi An QN

 

 het vooraanzicht van het weeshuis

 

 

De ‘moeder’ van het weeshuis mw Diep is er niet, dus krijgen wij een rondleiding door een paar van de meiden. Er wonen zo’n dertig kinderen. Weeskinderen of kinderen waarvan de ouders hun niet kunnen onderhouden. Doch allemaal gezond en allemaal naar school gaand. De oudste is 16 jaar en als ik het goed heb begrepen is de jongste 8 jaar.

 

 

 

De jongens slapen boven en meiden beneden. In stapelbedden met een matje soms wel met z’n tweeen in 1 bed of op de grond. De jongens slapen boven in een grote zaal.

 

 

kamer meiden

 

Er zijn aparte douches, een lesruimte en een eetzaal. Tevens hebben ze een hele mooie grote tuin met bloemen en planten en hele mooie waaiervormige bomen wat zorgt voor schaduw.

 

 

schommelstoelen... om te wiegen waar de liefde ontstaat..

 

Het weeshuis wordt een soort van beheerd door group Vietnam, de laatst de geldkraan deels heeft dichtgedraaid, zodat er nu niemand meer betaalt wordt, dus nu werkt er alleen nog maar een vrouw die kookt voor de kinderen en mw Le Thi Ngoc Diep deelt haar kleine pensioentje met de kok. Het budget op het eten voor de kinderen is ook ingekort en hun vergunning als weeshuis is ook niet meer daar.

 

nieuwe aanbouw

 

Een Vietnamese vrouw uit Hoi An heeft pas een nieuw stuk aan laten bouwen aan het bestaande gebouw, voor de meiden, doch nog geen elektriciteit en meubels in de ruimte en het dak is nog niet tyfoonbestendig. Tevens heeft zij het dak van de gang laten vervangen ivm door de verwoesting van de tyfoon van oktober jl.

 

Verbazingwekkend, hoe mw Diep en de mevrouw kok zich uit liefdadigheid inzetten voor de kinderen.

 

Helaas ze is er niet maar WE’LL BE BACK, to teach the children!!

 

Wil je ook iets doen voor het weeshuis?

Ik ben as woensdag 21 maart jarig, zoals elk jaar op dezelfde datum.

Ik heb al bedacht wat ik voor mijn verjaardag vraag.

Van jou namelijk een donatie op

RABOrekeningnummer 32 68 11 680

tnv A.A.H.A. Snoek te Heerhugowaard.

Ik zorg dan persoonlijk dat jouw geld voor mijn verjaardag naar het weeshuis gaat en ik laat jou weten wat ik van het geld heb gekocht bijvoorbeeld de aanschaf van stapelbedden, kussens, pennen etc.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer