Heliconia Island

Come to my island… just wait and see….

Come to my island… just you and me

 

 

Klinkt dat niet gezellig, dat is het lied van Heliconia Island, zie ook hun website…

 

www.heliconiaisland.com en op utube watch…

http://nl.youtube.com/watch?v=TDaEXHNV36U (met dank aan Anika)

 

Zoals je hebt kunnen lezen hadden wij een email (zie sterk verhaal op zoek naar werk in de Holland hotels) verstuurd naar alle Holland hotels in Cost Rica. En ja hoor we kregen eigenlijk gelijk al een telefoontje van Henk en Carolien (de eigenaren van Heliconia Island), dat wij daar van harte welkom waren en ja ja na twee maanden bij Kees en Willeke te zijn geweest, was het tijd voor een andere bestemming.

 

 

 

Dus 30 november heeft moeder Willeke,  Christa en mij gebracht naar ome Henk gebracht, op het meetingpoint in La Fortuna, voor de kerk dus. Ome Henk zoals wij hem gelijk maar genoemd hebben (nee geen familie van Willeke maar we blijven de crazy Dutchies, ook hier, lolbroek aan dus), liet ons gelijk al achter het stuur van zijn automaatje vanwege jicht in zijn enkel. Prima, ideaal! Lekker zo´n twee uurtjes toeren vanaf Fortuna (1 uur vanaf de hoofdstad San Jose in het noordoosten van Costa Rica) naar Heliconia Island, welke ligt tussen Las Horquetas en Puerto Viejo de Sarapiqui.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met de backpack de brug over en wauw…… je voelt je net een kabouter (om in de termen van Joost en Dennis te blijven) in een hele mooie tuin met hoge bomen en kleurrijke heliconias. Een dekkentje van rust komt over je heen en de Gelderlandse gezelligheid komt je tegemoet.

 

 

 

Wat heb ik er weer een fantastische tijd gehad met heel veel humor, lekker droog. Dat is dan toch weer effe leuk om tussen Nederlanders te zitten, even die snelle opmerkingen achter elkaar eruit klappen, prachtig echt goed voor die lachspieren.

 

 

 

De intro van Henk en Carolien (met dank aan hun website)…

 

Henk en Carolien Peters- van Duijnhoven, in '92 getrouwd, hebben geen kinderen, wel twee honden (nu onderhand 3, Doggie is ook aankomen waaien) en we zijn allebei in Groesbeek (vlakbij Nijmegen..het leven is goed in het Gelderlandse land… het land waar mijn wieg heeft gestaan…) geboren.


Henk heeft 22 jaar bij Philips Nijmegen gewerkt en Carolien heeft haar hondentrimsalon gehad en was tevens dierenartsassistente.
In 2000 hebben we voor het eerst kennis gemaakt met het prachtige Costa Rica toen we hier een groepsreis gemaakt hebben.
We waren meteen verliefd op het land met zijn prachtige, afwisselende natuur en dieren en de vriendelijke mensen.
We wisten toen al dat we hier wilden gaan wonen. Dat heeft nog wat jaren en vakanties geduurd tot we via een makelaar Heliconia island leerden kennen. Nu is deze unieke plek van ons en genieten de gasten en wij van de natuur en de temperatuur.

 

Henk en Carolien, wie kent ze niet?

 

Kennen jullie ook het tv programma  - ìk vertrek – uitgezonden door de grootste familie, de Tros. Nou if you wanna be rich and famous (ha ha) dan moet je net als Henk en Carolien mee doen, hun hele hebben en houden is gefilmd toen zij 1,5 jaar geleden gingen emigreren naar Costa Rica en wederom in de herhaling te zien bij de Tros op zaterdag 10 januari aanstaande, dus kijken allemaal. Ik heb de aflevering ook gezien bij hun. Ze zijn gewoon helemaal hun zelf tijdens het filmen voor - ik vertrek-

 

 

 

Maar goed het is zo mooi bij hun. Ik heb echt nog nooit zoveel verschillende kleuren vogels bij elkaar gezien, uilen, apen, roofvogels, kikkers. Iedere dag weer, bleef ik mij verbazen van het natuurschoon

En wat een tuin..

 

 

 

 

Ze noemen het in de lonely planet de mooiste tuin van Costa Rica en tevens staat Heliconia Island in twee andere reisgidsen goed aangeschreven. Ik kan het ook niet met woorden omschrijven en de foto’s doen eigenlijk ook te kort. Je moet het gewoon ervaren.

 

We hebben een toer gehad van Carolien door de tuin, welke bekent staat om zijn heliconias. Hier effe wat achtergrond info vanaf de site.. knippen en plakken maar… (leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker hh, d(e)ank aan Henk, want tussen de haakjes even een eigen opmerking natuurlijk geplaatst, hh)

Tim Ryan is de ontwerper en vorige eigenaar van de Sarapiqui Heliconia island botansche tuin. Hij is een kunst- en grafisch ontwerper die in het verleden een award won. In 1992 kocht hij het 23000m2 grote island en begon deze te ontwikkelen tot de botanische bezienswaardigheid die het nu is.

Heliconia Island ligt in het Sarapiqui regenwoud is een thuis voor meer dan 100 zoogdieren.


Een korte lijst: brulaap, slingeraap, kapucijnaap, pecari, agouti, neusbeertje, 2 soorten luiaards, jaguar, tapir, miereneter, hert, ocelot, wezel, otter, gordeldier, rolstaartbeertjes, wasbeer, leguaan, hagedissen, boomkikkers, pijlgifkikkers, schildpadden en krokodillen.

"Isla Las Heliconias", Het eiland is ontstaan door een splitsing in de rivier Puerto Viejo ("oude haven"), is slechts te bereiken door het oversteken van een rustiek 44 meter lang bruggetje. De 23.000 vierkante meter grote tuin bevat 80 soorten heliconias, gemberplanten en andere tropische planten.

Heliconias bloeien het hele jaar. Op Heliconia island staan heliconias die afkomstig zijn uit Costa Rica maar ook een ongekend aantal soorten die inheems zijn in andere landen in de tropische zone van de wereld. Soorten die zelfs in Costa Rica zelden te zien zijn.

De botanische tuin bevat ook een groot aantal planten die familie zijn van de heliconia. Enkele van deze soorten: gemberplanten, Lowiaceae (er is geen Engelse naam van), Costus, Cannas, Gebedsplant, bananensoorten. Er zijn ook soorten die gecultiveerd zijn als sierplant. Rond de gecultiveerde gedeelten van de tuin kun je fruitbomen, bamboebosschages, varens, bromelias, philodendrons, orchideeen en andere planten in overvloed vinden. De meest ongewone palmen die in de tuin staan zijn de triangelpalm en de travellerspalm.

De travellerspalm (hoe kan het ook anders, het eerste natuurlijk wat deze backpackers opviel) is inheems in Madagascar en vind je niet vaak in Costa Rica. Beide palmen hebben een hoge decoratieve waarde vanwege hun speciale vorm van elegante schoonheid. Deze is zo genoemd omdat wandelaars ( die verdwaald zijn, mmm daarom viel die mij zeker op met mijn no bueno navigatiesysteem ) water kunnen halen uit de bast van deze boom.  Inheemse bomen, waaronder de Sota-Caballo, Laurel, Chilamate, Ceiba, Hule, Cocora enz, vervolmaken de tropische setting.

Er zijn drie trails/looppaden (met het kapmes, chapeau Henk en Carolien) gemaakt door de stukjes jungle die op de punten van het eiland staan. Naast het genieten van de tuin, kunnen bezoekers nu ook een stukje "wild" bewandelen dat hen leidt langs plankwortelbomen, bananenbomen, wilde heliconia's, rubberbomen (ja even met je mes erin en het rubber loopt eruit), cacaobomen, brohmelias en philodendrons tot aan de splitsingen van de rivier, waar men een leuke zwemplek vindt (of waar je gewoon doorheen loopt als je een boomstam wilt verplaatsen, hierover later meer) of kan genieten van de vogels en het uitzicht.


Ja broertie hier ligt nog een mooie klus voor je om de tuin bij te houden in plaats van te tuinieren in het duizend eilanden rijk.

Er staat zelfs een heliconia in de tuin welke the stairway to heaven heet, laat ik nou net een twee weken eerder een tekening geverfd hebben voor Pablo want dat is voor mij zijn bijnaam. Toeval??!

Ook bij Henk en Carolien weer aan de klusser de klus, massage voor beide (Carolien haar eerste en de volgende komt nog hoor), railing verven, ramen lappen, cabinas schoonmaken, samen ontbijt verzorgen (zonder tostis he Anika), afwassen en meehelpen met eten koken.

Maar uhhh wats gebeurt….

Maandag 1 december kwamen Patrick, Sylvia en Noes uit Gouda. Noes hadden wij al ontmoet op Thanksgiving toen hij ons op kwam halen en nu stonden ze weer bij Heliconia Island op de stoep en zijn 3 nachten gebleven.

noes, anja, henk, carolien, patrick en silvia

Noes en Patrick kwamen speciaal naar Costa Rica om te kitesurfen, 5 kites mee maar helaas het beste kiteseizoen begint pas in januari, maar ach ze hadden wel wat sprongetjes gemaakt op lake Arenal. Gewoon jongens die graag van actie houden, niets is te gek maar toch ook weer heel mooi om te zien hoe ze zichzelf blootgaven toen wij met z´n allen tarotkaarten, OH kaarten en engelen kaarten aan het leggen waren, zo ook bij Henk en Carolien. Spontane actie maar heel mooi om te ervaren, hoe hechter de vriendschap nog werd tussen hun drieeen.

En als klap op de vuurpijl stonden we met z´n allen te lepel hangen in het restaurant (er waren toch immers geen andere gasten).  Het werkte echt, verbazingwekkend, bij ons allemaal!

Een leuke oefening voor thuis met je vriend of vriendin.

Je vriend pakt een lepel uit de keukenla en jij wrijft je handen tegen elkaar (the movement als je je handen aan het opwarmen bent) ongeveer een minuut lang en dan houd je ze zo´n 10 centimeter uit elkaar, ga net als een trekharmonica met ze ´spelen` en concentreer en kijk naar je beide handen, voelen ze nu niet als een magneet. Breng nu je handen tot net voor je borstkast en blijf je nog steeds concentreren op je handen en laat nu je vriend de lepel net onder je schouderblad plaatsen, op je ribbenkast. En dan blijft hij gewoon hangen. Ja ja Hans Kazan is er niets bij.

Het lukt bij de hele groep en ja Anja ontdekte weer iets nieuws in haar leven, het energieveld tussen mijn handen was heel mooi blauw. Zo mooi om te zien. Ieder was toch verbaasd dat dit zomaar kon, zelfs met soeplepels.

Mijn eerste dollars verdient door middel van het geven van een massage aan Patrick en Silvia, maar effe een eigen flyer maken om centjes te kunnen verdienen. En Henk en Carolien mochten ook van mijn handen genieten, samen met Henk hadden wij crea bea een massage tafel gemaakt op hun bed met daarover een campingbed, en daarover weer een matras. Ha ha hoe crea bea kan je zijn maar de arbo verpleegkundige zal trots op ons zijn geweest.

Ja wat moet je anders als het regent.

Ook hier in 3 dagen volop regen, non stop. Bij Henk weer even een crisismomentje want toch niet weer de hele tuin onder, de zwemvesten werden alvast klaargezet, door de voormalig brandweerman van Groesbeek maar natuurlijk had hij reddende engeltjes in cabina 1 (toch Henk, of vloog dat andere engeltje soms naar een andere cabina, hh). Vogel vrij toch??!!

Maar wat nu eigenlijk ook wel leuk is, is dat Carolien ook een travelblog welke zij toestuurt aan vrienden en familie en natuurlijk  staan wij daar ook in genoemd en laat jij nou de eer hebben om hier ook van mee te genieten. Ik heb even de stukjes eruit gevist van onze week.

Want wat is er nou leuker om eens de andere kant van het verhaal te horen, want wie weet zuig ik ze wel allemaal uit mijn duim, in een hutje op de hei, dus hier het verhaal van de travelblog van Henk en Carolien.

Henk heeft Anja en Christa bij de Arenal opgehaald. De vulkaan was op dat moment heel helder. De 28 jarige dames zijn een wereldreis aan het maken, wat ze al eerder voor anderhalf jaar gedaan hebben. Ze beginnen er aan en zien wel wanneer ze weer terug zijn. Ze hebben wat landen in gedachte en komen vanzelf van de ene op de andere plek. Ze doen klussen voor je tegen kost en inwoning.

 

We zijn nu een paar (regen)dagen verder met de dames. Ze zijn begonnen met het lakken van de railingen maar door de regen schiet dat niet op. Verder helpen ze wat met de huishoudelijke klussen. Ze hebben ook gezorgd dat er drie jongelui hier drie dagen zijn komen slapen. De knappe blonde Christa blijkt iets te hebben met Nous.

 

De andere blondine, Anja, ook 28 jaar, blijkt veel met ons mee te denken en behulpzaam te zijn. Ze is veel in gedachten en altijd bezig met Reiki, massages, chakra's en zo. Morgen krijg ik voor het eerst in m'n leven een massagebehandeling, van haar. Ik heb zelf ook ooit een reikicursus gedaan en gebruik het eigenlijk alleen voor Henk, mezelf en de honden. Ik hoop wel dat het er van komt morgen, lekker effe ontspannen.

 

 

We hebben een avondje tarotkaarten gelegd met z'n allen. Ik wist dat het bestond maar wist eigenlijk niet hoe het werkt. Je hebt er verschillende soorten van, met tekeningen, teksten of woorden. Je spreid de kaarten voor je uit en op gevoel pik je er een uit. Deze moet dan iets over jou zeggen. Het was wel heel confronterend want het sloeg bij allemaal echt op de persoon! Henk en ik trokken achter elkaar precies de kaarten die iets zeiden over ons leven hier en alle gemengde gevoelens er bij. Iets om over na te denken.

 

Nu bleek ook dat de westerlingen ook een gevoelige, open kant hadden want ze konden goed luisteren en mee praten.

 

Anja en Christa hebben deze dagen veel gedaan, dat is wel luxe.

 

Nu zijn ze naar San José, naar de ambassade, daar is morgen een sinterklaasfeest waar ze met vrienden heen gaan. Daarna gaat Christa met haar moeder een paar dagen door het land trekken en komt Anja terug om nog wat te helpen. Ik heb zin om naar San José te gaan, lekker meubels zoeken en zo en een keer naar de plek van Henk Morelisse gaan kijken en misschien een keer met de honden een dag naar zee. Maar ja, als het zo druk blijft….wat natuurlijk alleen maar goed is!

 

Tussen de gasten, de regen en alles door had ik even tijd om lekker in het restaurant wat te snacken. Henk en Anja waren naar ons bord aan de weg om te bekijken hoe we het op kunnen knappen. De groep kleine toekans kwam op de voederpalen. Dat is dan net een schoolklasje. Allemaal de zelfde uniformpjes en die kopjes kijken allemaal een verschillende kant op. Toen kwam er een (grote) chestnut toekan aan en dit keer tot óp de voederpaal! Prachtig, wat een kleuren! En het palet werd compleet met de oranje baltimore, de zwart-rode crimson en verder de blauwe, groene, gele tanagers, honeycreepers en flycatchers. Wat een paradijs!

 

 

Wil je weten of ik nog lief ben geweest dit jaar en of ik nog wat in mijn schoen had… ga dan snel naar het volgende verhaal en gooi nog een paar houtjes op het vuur in dat winterse maar o zo mooie Nederland.

want Sinterklaas komt op bezoek… ja ja ook in Costa Rica

Een warme knuffel van mij

zie je de kolibrie ook wel hummingbird genoemd??

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer