Heliconia Island part 2

Dag meneer de uil,

dan is hier weer de fabeltjeskrant!

Hier zijn wij weer met Heliconia Island part II.

Christa had ik achtergelaten in San Jose, 6 december want haar moeder Corrie en Elly kwamen aan en Christa wilde graag hun laten zien, hoe zij reist, als backpacker en wat quality time met hun de eerste dagen alleen doorbrengen. Geen punt.nl voor mij, vrijheid blijheid want na nog effe kerstmannen shoppen in San Jose, ging ik weer gezellig terug naar ome Henk en tante Carolien, heliconia island.

Ook hier was het Nederlands elftal goed vertegenwoordigt.

Gezelligheid kent geen tijd!  ?s Avonds gezellig gegeten met Rob en Bianca, een stel uit Heemskerk. Hij werkte bij Heliomare, waar ik toch ook altijd nog graag een keer wilde gaan kijken en op de hbo-v nog wilde gaan stage lopen maar helaas de busverbinding was zo slecht. Leuk, weer omdat accent te horen, een dikke l (he martien) net als die van mij. Ik hoorde ook helemaal Lexie weer in zijn stem, leuk. Zij hadden leuke weetjes over mieren waarvan de koningin wel 15 jaar oud kan worden en de mannetjes slechts een week en nadat vlinders het met elkaar gedaan hebben boort hij er een gat in, zodat zij niet meer toegankelijk is voor andere. Die natuur hier!! Ha ha. Let`s get wild.. hi hi.

Waardevolle gesprekken gehad met Henk en Carolien over hoe het is om te emmigreren naar het buitenland, want het is zoals in Nederland ook niet altijd rozengeur en maneschijn hier. Je runt met z?n tweeen een hotel met 4 cabinas en je hebt een tuinman en een goede Tico vriend die je helpt waar nodig maar dan toch kun je er samen niet even uit, spontaan een wandeling over het strand maken of even bij een goede vriend langs is er hier niet meer bij en dat maakt het soms even moeilijk.  

Maar lieve Henk en Carolien, jullie liefde voor elkaar overwint alles!

een bloemstuk welke Carolien zelf heeft gemaakt met Heliconias uit haar eigen tuin, hoeveel euros zal je hier in Nederland voor moeten betalen?

sorry de fotos zijn niet al te best, je moet er gewoon heen om het in het echt te zien, want dit doet veel te kort aan het natuurschoon

En ja wat doe je als je net getelefoneerd hebt met de familie aangezien mijn lieve petekindje Kim alweer 4 jaar was geworden (leuk om jullie weer te spreken) dan pakke men een cirkelzaag en gaan hakken en zagen op het eiland. Helemaal in mijn element. Carolien wilde nog graag een voederpaal, dus mocht ik een omgevallen boom gaan zagen (net zo als ome Hans vroeger), men dat heeft nog een power zo?n zaag.

Carolien en ik genoten ervan, stoere meiden die het klusje even klaarde en vanwege het hobbelige eiland op sommige plekken kwam Carolien met het geniale idee om de stam te vervoeren door de rivier rio Puerto Viejo, laarsen vol met water, natte billen en gaan maar door die rivier. Wat een avontuur, smile op mijn mond.

Nu weer het eiland op, stuk touw eraan en een twee drie, een twee drie..De spierballen werden weer getraind van Carolien en mij en geluk hielp Henk even met de finishing touch. Stam op de kruiwagen en naar een mooi plekje voor de cabina?s.

Van vader Kees geleerd hoe je cement moet maken en natuurlijk wist Carolien ook van wanten. Cement in de emmer met stenen, boomstam erin en wat stutpalen en het grootste gedeelte was klaar.

Tijd voor een happie eten en dromenvangers maken voor de babies in Nederland in mijn kamer met leuk meubilair van bamboe en grote ramen met een leuk uitzicht over de tuin en warempel daar zie je dan ?s morgens gewoon een aap recht voor je slingeren aan de boom. Wauw en wat van al dat gefluit van de vogels en de dieren op Heliconia island. Een uil met een muis in zijn bek ?s avonds en ?s morgens bij je boterham kijkt hij je aan vanuit de boom. Al die kleurrijke vogels. Mooi mooi mooi!

Heel bijzonder hoe Henk en Carolien al ingesteld zijn op het geluid van de vogels, raad de vogel! Alle senoren gaan aan. Het was zelfs zo dat Carolien en ik midden in San Jose zaten te genieten van een pollo campero vanille- en pistache ijsje con mani met alle duiven op de dam en zij zich af vroeg wat voor vogel er vloot terwijl ik mij orienteerde op een huilende baby.

Ja de dames gingen gezellig een dagje shoppen in San Jose met de bus. Carolien heerlijk in haar nopjes, heeft haar zelf lekker verwend met o.a. een nieuwe broek en crocs en aftershave voor manlief.  Anja ging helemaal los in de kraaltjeswinkel, heerlijk crea bea spulletjes voor mijn droomvangers.

San Jose, een leuke stad (vooral als je na Guatemala city niet meer in een grote stad hebt gelopen), met een centrale markt, overdekt met vele souveniers en leuke eettentjes waar je aan de bar kunt genieten van een gallo pinto.

Je hebt een goedkoper gedeelte met winkelstraten en in het centrum gewoon een soort V&D, de mango, sneakers noem maar op. Iedereen vind ik in Costa Rica er verzorgd uit zien, haar trendy, trendy kleren aan, aftershave, overhemden voor de mannen en vrouwen met een make upje op. Gewoon weer heerlijk mensen kijken, kan je je dat voorstellen, hoe bijzonder ik dat nu vindt, hi hi.

Een leuk kletser de kletsdagje met Carolien en een heerlijke thuiskomst bij Henk die mmm heerlijke bloemkool had gemaakt met gebakken piepertjes.

Ennuh wat schreef Carolien over deze dag in haar travelblog%u2026

Ik ben met Anja een dagje naar San Jos? geweest. We hebben nog allerlei spullen nodig maar ik had eigenlijk alleen zin om gewoon lekker te snuffelen naar onzindingen. We hebben de bus genomen, die er net als de auto anderhalf uur over doet en maar een paar dollar kost.

 

Leuk, effe stadten, mensen en dingen kijken en iets lekkers snacken. Anja is bezig met het maken van "dreamcatchers", dat zijn een soort mobielen om op te hangen, gemaakt van wol, kralen, veertjes en zo. Er zit een cirkel bij waar een soort spinnenweb in gemaakt is, die symbolisch, de slechte dromen vangt en de goede door laat. Echt iets voor mij, ik droom er wat af s'nachts, voor ons mam maakt ze er ook ??n, ik heb het niet van een vreemde.

 

Dus Anja en ik hebben wat heerlijke knutselwinkels bezocht met kraaltjes en allerlei andere hutsels en frutsels. Het was gewoon een leuke, gezellig uit-dag.

En wat dacht je van het boomstam verhaal..

 

Samen met Anja hebben Henk en ik bij de punt van het eiland een mooie, aangespoelde boomstam staan zagen om te gaan gebruiken als voederpaal voor de cabines. Eerst het ruige werk met de kettingzaag en toen hebben Anja en ik via de rivier het gevaarte naar het restaurant geleidt en het daar met touwen, rukken, trekken en slepen de wal opgetrokken.

 

Natuurlijk hadden we Henk zijn hulp daar ook bij nodig, die daarmee weer lekker zijn pijnlijke enkel forceerde. Anja en ik vonden nog een restje bondex-cement in het washok en hebben daarmee de ingegraven emmer gevuld, rond de inmiddels rechtop staande stam. Vol modder en nat, waren we later moe maar voldaan. Heerlijk, creatief bezig zijn. Anja is ook heel creatief en dat steekt echt aan.

 

Nu moeten we nog twee schijven zoeken of maken voor op de stam. De bedoeling is om er een mand met bananen bij te zetten zodat onze gasten die zelf op de voederpaal kunnen leggen en vanaf de veranda's naar de smullende mussen kunnen kijken.

 

 

 

Jos? z'n vader en twee broertjes hebben vandaag de ergste modder weg geschept van de trails. Eigenlijk was onze bedoeling om er stenen te gooien uit de rivier, maar dat is zo'n enorme klus, bijna niet te doen. Bij Jos? z'n ouders op de "farm" liggen een paar laurelbomen plat. Daar mogen wij schijven uit gaan zagen om op de trails te leggen en op de nieuwe voederpaal. Laurelhout is goed sterk hout.

 

 

'k Heb Anja weg gebracht naar de bus. Ze gaat samen met Christa weer een tijdje bij twee andere Holland Hotels helpen. Het liep steeds beter tussen ons en Anja, we hebben het gezellig gehad en ze heeft nog veel klusjes gedaan. Ik geloof dat ze het echt leuk vind om nog een tijdje terug te komen.

 

Tuurlijk Carolien en Henk, ik moet de dromenvangers en een grote zak pepernoten toch even persoonlijk langs komen brengen. (Veel plezier alvast met Anika en Mark en Ralph, Floor en haar moeder, proost op het goede leven)

Dus de deuren van het restaurant stonden weer mooi in de verf, railing gelakt, lampen weer schoon, tijd om donderdag 11 december 2008 met de bus te vertrekken van Puerto Viejo de Sarapique via San Carlos naar Fortuna. Best raar om weer weg te gaan, het was zo gezellig! But I will be back!

Voy a regresar de Heliconia Island.

Besito,

Anja

 

Nog leuk om te lezen, dit artikel over Heliconia Island what is gepubliceerd in de Tico times.

A tiny, five-acre isle created by a split in the Puerto Viejo River is home to a

virtually undiscovered Garden of Eden. A naturalist's dream and birder's

paradise, Heliconia Island is the site of an enchanting botanical garden, 10

minutes' drive from Puerto Viejo de Sarapiquí in north-central Costa Rica.

Previous owner Tim Ryan purchased the property in 1992 and began

developing the botanical garden, where more than 70 different species

of heliconias now flower throughout the year. Henk and Carolien Peters

from Groesbeek, Holland, bought the property while on vacation in Costa

Rica. They have been living there for a year with their two German

shepherds, Ringo and Costa, brought from Holland, and Doggie, a recent

Tico addition to the family.

 

The couple was totally unprepared for what was in store for them when

they fell in love with the property.

“We had visited Costa Rica a few times before we decided on this

undertaking and complete change of lifestyle,” said the friendly, energetic

Carolien, who owned a doggrooming business back in Holland.

Henk, who worked for Philips for 22 years, also had to adapt, supervising the

construction of their home and the lodging, as well as struggling to learn

Spanish. Featured on a Dutch reality TV show, the Peterses faced many challenges

during the process of moving and settling in on the island. For example,

last April the opening of the floodgates upriver cut the island off

completely, stranding the couple.

“It was a very scary experience,” Henk said. “We watched the water

rising and covering the first three steps of the six that lead up to the porch.

 

“Since then we have been marooned quite often during the rainy season, but

unlike the first time, it only lasts about three hours.” Accessible only by footbridge, the manicured garden with its verdant green

lawn, borders, beds and shrubberies is enhanced by a purple ground cover known as cucaracha, Spanish for cockroach. Most of the property's 70

different varieties of heliconias are native to Costa Rica, but some come from other tropical zones around the world and are rarely seen in this country.

The garden and noncultivated areas also feature botanical relatives of the heliconias, colorful gingers, bromeliads, philodendrons, orchids,

ferns and ornamental banana trees.

Bamboo, native trees and the distinctive, fan-shaped Madagascar traveler's palm all grow together in natural harmony. Two trails lead

from the garden to the meandering river, a gentle tributary of the Isla Grande River that flows past the end of the property.

Birdwatchers will have no problem spotting their feathered friends in the early morning, throughout the day

and in the evening. Birding expert and naturalist Dan Keller has reported 227 species seen on and around the island. These include

colorful trogons, toucans, Baltimore orioles and a variety of tanagers and flycatchers. Down by the river, herons,

kingfishers and sunbitterns can be spotted. Animals also roam the property; fortunate visitors might catch a glimpse of a

howler monkey, sloth, armadillo, porcupine or possum.

 

You can visit Heliconia Island on a day trip, but if you want to stay a while, the Peterses offer

accommodation in a new hexagonal construction built on stilts and comprising four attractive rooms with

comfortably furnished balconies.

Though small, the rooms have windows on three sides and a

large mirror that gives them a spacious, airy feeling. Featuring bamboo furniture made by

talented bamboo artist and designer Brian Erickson, they offer simple comfort, air

conditioning or ceiling fans, and a choice of king, queen or two single beds. The tiled bathrooms have ample

hot water, but getting to the shelves placed behind the door requires some ingenuity.

Though not experienced restaurateurs, the Peterses offer a friendly, homey atmosphere in the open-air balcony restaurant and bar, where breakfast, light lunches and, on request, dinner, are served. This is an ideal, cool place to sit, relax with a cold drink and watch the nonstop activity at the bird table. Day tours available include the Tortuguero canals, rafting on the Sarapiquí River, zipping through the canopy and a visit to the nearby La Selva Biological

Station. Admittance to the gardens with a self-guided tour is $10 per person; a two-hour guided tour

is $15 per person. Night tours are also available. For guests staying at Heliconia Island, the guided tour is included in the

rate. This is highly recommended, as Carolien, who speaks Dutch, English, German

and some Spanish, is extremely knowledgeable about what

grows in her garden. “I have been studying nonstop

for the past year,” she said, displaying a detailed map of the

garden with every plant and tree labeled. Heliconia Island also caters to groups for $12 per person.

Recent visitors have included birders, horticulturists and photographers.

 

 

 

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer