Happy 27th Birthday

Chuc sinh nhat vui ve

Happy birthday

 

 

 

Anja is 27 (hai muoi bay) jaar

en 2 + 7 = 9, het geluksgetal van Vietnam

 

Xin Chuc mung!

congratulations

 

A monkey (than) turns 27 in

the golden year of the pig (hoi).

 

21st of March same same date as;

  • Benito Juarez birthday from Mexico
  • Human Rights day in South Africa
  • Spring Equinox Day in Japan
  • Johan Sebastian Bach (1685)
  • Mw Bhling Talah uit Rr'Hy commune in de Quang Nam provincie viert vandaag ook haar 120ste verjaardag (ja, ik heb nog 93 jaar voor de boeg). Volgens de krant is zij nog steeds in goede gezondheid en loopt goed. Ze kookt nog en doet licht huishoudelijk werk. Doch wel al 3 mannen versleten (ze kan er wat van)en zij heeft 6 kinderen van haar eerste echtgenoot.

Weather forecast

 

Ha noi             

Bewolkt en af en toe zon

Min: 16 graden celsius

Max: 24 graden celsius

 

Da nang

Bewolkt en af en toe zon

Min: 23 graden celsius

Max: 30 graden celsius

 

Nha Trang

Bewolkt en af en toe zon

Min: 23 graden celsius

Max: 32 graden celsius

 

HCM city

Bewolkt en af en toe zon

Min: 23 graden celsius

Max: 35 graden celsius

 

Met dank aan Viet Nam news, the national English language daily, volume XVII, number 5596, 28 pages, VND 30 000

 

 

En  3 februari volgens de Lunar calender, dus ben binnenkort weer jarig. Ha ha!

 

Vorig jaar nog in Nelson, New Zealand (Tan Tay Lan) met een beenie op en een biertje in de hand in de sauna birthdaysongs toegezongen in verschillende nationaliteiten.Carrotcake eten met Christa en feest, zelfs ballonnen in het zwembad.

 

Dit jaar geen Christa in levende lijfe maar wel de dag beginnen met een leuke knip en plakpagina in mijn 'friendshipsnotebook' voor mijn verjaardag van Christa (die zat inmiddels al in Hanoi). Natuurlijk mocht ik dan eindelijk het grote cadeau van haar uitpakken dat ik de laatste dagen meesleepte, welke ze voor mij had achtergelaten.

 

En ja hoor vorig jaar de hele dag rondgelopen met een beenie (same same as the sydney lifeguards) en nu als cadeau, the conical, cai non. De hoed in Vietnam, die de meeste vrouwen in Vietnam dragen, om hun gezicht te beschermen tegen de zon.

 

Dus ik mocht het groene lintje onder mijn kin strak aantrekken en tesamen met mijn andere cadeautjes (4 buttons, een yin en yang pigs van MonoKuR (same same dwaas en Annie), een Vietnamese vlag button die de kids ook naar school dragen en twee buttons van 2 en 7 in de vorm van een hart, aan mijn ketting gebonden, ging ik op pad.

Doch alvorens mijn roomie Nitsan happy birthday had gezongen.

 

Veel bekijks en lachende Vietnamezen om mijn verjaardagshoed. De cai non was versierd met naald en draad geweven letters Hoi An, de Vietnamese vrouw in haar gewaad en helaas stond er nog 2006 op. Dwaas cheap cheap??

 

Samen met Nitsan ontbijten bij ons vaste ontbijtstek bij Linh, 98 Phan Chuc Trinh in het familierestaurant, welke vegetarisch eten serveert. Daar weer samen op de mountainbike met mandje voorop naar het weeshuis. Kletsen met de kinderen. Een meid had verdriet want haar mooie witte ao dai (Vietnamese national dress) was tussen de spaken gekomen en dus zat er nu een groot gat in. Helemaal in tranen maar al gauw verscheen er een glimlach op haar gezicht toen wij zeiden dat als zij het liet maken wij wel betaalden.

 

Bij een verjaardag hoort natuurlijk een traktatie. Dus tussen de regenbuien door (ja ook hier regent het wel eens, onverstelbaar na zoveel maanden reizen zonder regen, nu buien op mijn kop), met Oanh, 13 jaar naar de markt.

Om ja ja je moet het goede voorbeeld geven, bananen te halen. Kunnen ze beter nadenken over crazy Dutchies...

 

En hoe toepasselijker kan het zijn dat je bij de tailorshop genaamd 27 van My en Zen, je verjaardagskleren gaat ophalen. Het voelt weer heerlijk om je dodgy backpackerskleren in de hoek te gooien en weer eens een trendy witte blouse en zwarte broek aan te hebben. Gelijk zin in een haircut en een bezoekje aan de pedicure en schoonheidsspecialiste maar helaas zit dit er vandaag niet in.

 

Druk druk druk...

 

Om 18 uur ben ik namelijk uitgenodigd voor een overheerlijk diner bij Hans, Linh en Xoa van het Ligthouse. Linh heeft heerlijke fried wonton (Hoi Anse specialiteit), springrolls (ja ja de Vietnamese loempia's mogen natuurlijk niet ontbreken op mijn Vietnamese verjaardag), vis en vele groenten. Heerlijk en een professionele presentatie.

 

 

Gezellig kletsen met Hans en Xoa over van alles en nog wat (de lastige Vietnamese buren, het weeshuis en zijn organisatie en hoe het is om als Nederlander te wonen, terwijl Linh al weer gauw in de keuken staat te koken aangezien er gasten zijn gearriveerd.

 

Om 20 uur word ik verwacht bij mijn Vietnamese familie. Mijn VN me (moeder) heeft een verrassing voor me.

Echt ontroerend en zo leuk. Als ik het gedeelte van het huis binnenloop waar ik normaal altijd les geef, word ik zingend ontvangen door Thinh, Dung, Trang en Hieu. Alle lichten uit en een echte verjaardagstaart met kaarsjes. Op de slagroomtaart staat geschreven

 ' Happy birthday teacher'.

Zo blij en zo verrast en ik mag alle kaarsjes uitblazen. Jeetje, das een aantal jaren geleden dat ik dat heb gedaan. En het lukt en wel in een keer en de taart is heerlijk.

 

 

 

Aansnijden dus en natuurlijk op de foto en wees maar niet de bang de hele dag heb ik gefilmd om deze verjaardag aan mijn kids ooit te kunnen laten zien.

 

 

Thinh smeert mij nog even onder met slagroom als cadeautje en met de halve familie op de foto, maar wel met de hele lieve oma, moeder van Hao (what means flower) met haar beetrootrode tanden.

 

 

Heel lief, ze kan geen Engels maar toch is er een band, ze pakt mij stevig beet en ik vind het zo jammer dat ik niet met haar uren kan praten, dus vloeiend Vietnamees spreek.

Xoa heeft alles op film gezet en zij kan een aardig woordje Vietnamees en de familie vertelt haar dat zij er blij met mij zijn, ik ben een deel van hun gezin geworden. Lief he!

 

 

 

Op naar de volgende gezellige bijeenkomst. Nitsan heeft mij en Xoa uitgenodigd om naar de 'serenade' te komen. Een unieke cafetaria, ergens verscholen in de smalle steegjes van Hoi An. Met fonteintjes, kleine terrasjes, veel groen en een mooi pireeltje met een klimop vol met bloeiende bloemen.

 

 

 

Tijd voor de VN koffie met melk (ca phe co sua). Een glas met daarop een ijzeren vergiet met gemalen koffiebonen wordt voor mij neergezet en de koffie wordt zeg maar voor mijn neus gezet.

 

Dus alle tijd voor cadeautjes.Als eerste een mooi klein bosje gele chrysanten. Ja bloemen fleuren je dag.

Aangezien ik een monkey ben als Chinees teken, krijg ik van Nitsan een monkey fluit van gebakken klei..Een typisch Hoi Ans souvenier.

 

 

En de koffie smaakt toch goed, ook al moet ik er ijsblokjes in doen, dat doe ik maar niet want hij is zo lekker en de koffiemelk hier is echt onwijs zoet.  

 

Ring ring... daar gaat de telefoon van Xoa, ze neemt in het Vietnamees op en gaat even VN praten, dus de beller hangt op en belt daarna weer.. Dwaas snapte er niets van, dacht dat ze een verkeerd nummer had gedraaid but that was part of her plan.. suprise..

Ze zit in de trein naar Sapa. Echt raar om elkaar weer te spreken, wat klinkt ze vreemd over de telefoon en echt ik heb zoveel te vertellen en zij ook dat wij niet eens weten waar we moeten beginnen. Na een tijdje valt de verbinding weg en we zijn nog lang niet uitgepraat maar goed effe gekletst. Altijd leuk!

 

Xao heeft ook een heel mooi cadeautje... oorbellen met vlinders.

 

 

 

Als afsluiter van de dag, Anja kan het niet laten ook al is ze nu 27. Stiekem even poseren in een cyclo, want het is toch stil op straat en geen chauf te bekennen.

 

 

 

Een onvergetelijke 27ste verjaardag

 

 

 

 

 

 

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer