GOOD MORNING TEACHER

Good morning teacher!!

 

Jeetje wat heb ik veel geleerd van de kinderen. Ik leer hun Engels en zij leren mij Vietnamees. Vietnamees is nou nog niet zo makkelijk om te leren, aangezien het verschillende toonhoogtes heeft. Moeder,  Me, spreekt je uit als een geit die mekkert.

Sommige uitspraken zijn echt lachwekkend, je moet de raarste bekken trekken om uiteindelijk de zin eruit te krijgen op zijn Vietnamees.

 

De kinderen zijn erg leergierig en net zoals mij hebben ze soms moeite met de uitspraken. Vaak slikken ze de laatste letter in van het woord, zodat je geen verschil hoort tussen fried (gebakken) en fries (patat).

That’s not SAME SAME AS.

 

Na een klas is zeggen ze vaak, Thank you teacher of tijdens de klas doen ze mij na met de duim omhoog en VERY GOOD of HAY (great in het Vietnamees).

 

Wat leer ik ze nou? Nou de kleintjes (9 jaar) leer ik hun te zeggen wanneer hun verjaardag is. De maanden zijn wat moeilijk en natuurlijk maak ik gebruik van hun boek van school, it’s sunny, it’s rainy, it’s windy, it’s cloudy en dat roepen ze dan zo hard dat je het 100 meter verder ook kunt verstaan.

Ze mogen hun dieren tekenen op papier en dan benoemen in het Engels, zoals monkey, cat, dog and bird.

Kleding en boeken aanwijzen voor de kleuren en natuurlijk de doll, football, ship and robot mogen niet ontbreken in elke les. En het ABC lied, om ze te leren hun naam te spellen.

 

Voor de groteren die ik les geef de laatste weken op woensdag- en donderdagavond, gaan wij meer in op wat doe je de gehele dag? Ik sta op, kam mijn haar, vakken op school en hobbies etc. De kleuren, de dagen en maanden. Ze kunnen toch vrij goed Engels vooral Trang en Dung, kunnen hen goed verstaanbaar maken.

 

Na de lessen geven Thinh en Hieu meest altijd ‘n HIP HOPshow weg, zo noemen ze hier breakdancing en je kan ze niet echt aan het verstand brengen dat het breakdancing heet.

 

 

 

Een kleine introductie.

These are my students;

 

Thuy, 21nd of February

 

Thinh, zoon des huizes, 24th of  June

Thinh met helm

 

Dung, 18th of June

 

Hieu, 11th  of September, Hip Hop

 

Trang, 17th of February (een klein beetje verliefd op Thinh)

 

De kleintjes;

 

Uyen, 15th of  September,

het pientere buurmeisje van de overkant, 11 jaar

 

Phuong, 28th of February, nichtje,

dochter van de oom de achter mij VN familie woont, 11 jaar

vader en dochter

 

Giang, 22nd of March, good student, lief en verlegen, 9 jaar

 

Vy, 8 October

 

Hao, 24rd of May, het buurjongetje

en vriendje van Huy

 

Huy, 19th of June, de zoon des huizes, funny and single, 9 jaar

Ja, ik krijg dus heerlijke maaltijden voor mijn lessen en een vriendelijk gebaar of een koffiezakje als ze mij vragen of ik koffie wil. Komisch, even lachen tussen het op het bord met krijt schrijven.

 

Dung , 10th of May 1989 en Pha 2nd of April1989,

verrast met een zelfgemaakte armband op haar verjaardag

 

Dung en Pha heb ik ook een aantal keer les gegeven. Ze werken beide in het Ligthouse en zijn toch leergierig. Bij hen richt ik mij meer op hoe verwelkom je de gasten, groentes, vlees en fruit, de uitspraak van het menu en enige standaardzinnen die ik voor hen gekopieerd heb uit notebook van Nitsan van een Vietnamees English teacher met daarbij de uitspraak in het Vietnamees.

 

Via via kwam ik weer in contact met de buren van het lighthouse, Lung (30 of December 1954) en Kim (8 June 1993). Ze zijn weer familie van Trang. Zit allemaal heel raar in elkaar want Trang moet tante zeggen tegen Kim terwijl ze maar een jaar verschillen van leeftijd.

 

'philip', look a like ma, kim, oma en Lung

 

Lung spreekt al goed Engels. Hij is elektrician en zijn dochter Kim gaat nog naar school en weet nog niet wat zij in de toekomst wil worden. Moeders kan verschrikkelijk goed koken en is volgens mij de VN look a like van Tammie’s moeder. Haar moeder, is werkelijk waar prachtig, een beetje vergeetachtig maar ze praat vaak tegen mij aan en houdt mij dan vast. Ik heb geen flauw idee wat ze zegt maar ze heeft een vriendelijke uitstraling en bedoelt het goed. Haar ogen zijn troebel en haar mond is rood van het beetroot.

 

 

 

Huyen

Eenmaal heb ik lesgegeven aan Huyên van 41. Ze is de zuster van het meisje van die de fietsen verhuurd en die ik vaak spreek. Ik leer haar hoe je cigarrets, cookies, coke (not same same) and bikes verhuurd. Hoe je de klant aanspreekt en natuurlijk willen ze heel graag leren en weten of een klant getrouwd is en hoe oud die is en waar hij vandaan komt? Dus ook dat, leer ik ze. Een gesprek met een foreigner is nog altijd de beste manier om Engels te leren. Zoals de meiden in het restaurant dat doen.

 

In het begin ben ik met Christa in een restaurant gaan eten, aan 231 Nguyen Duy Hieu en ook de zoon en moeder des huizes waren wel geinteresseerd in een English teacher. Oke iedereen wil hier graag gratis Engelse les en ha ha de menukaarten hier kunnen wel enige verbetering gebruiken. Zoals Rhum met een h, en steam rice ipv steamed rice.

 

 

Veel gelachen daar om de uitspraken van Hau, de jongen van 14 jaar

(14-2-1993) die ik les geef en dan weer beloond wordt met een lekkere ontbijt, rice en vegetables, green tea als dessert met fruit.

 

Hau

 

 

Tiep

 

Moeders die helemaal geen Engels spreekt behalve, Come in please! Would you like something to drink? Where are you from? Are you married? Have a nice day! See you later! Ja want dat is wat je continue hoort als je daar 3 uur lang zit in het restaurant te schrijven of les te geven. De twee meiden spreken echt iedereen aan, alle toeristen, die langs lopen.

Hau leer ik ook hoe je de gasten verwelkomt, take a seat, groenten, vlees en fruit. Tomato sauce, spoon, knife, chopsticks, glass, ashtray etc.

 

een van de pientere serveersters

 

Moeders was ook razend enthousiast en ik ging samen met haar de menukaart langs en zij schreef het Vietnamese woord op en de uitspraak in het Engels. No worries about how to write in correct English. Ik mocht wel het menu verbeteren, maar of ze er iets mee doen is vraag twee maar goed ik vond het leuk om te doen en spijkerde mijn VN weer even wat bij. Vervolgens mocht ik met moeders de keuken in om alles te benoemen in het Engels van fridge untill sesame seeds en uiteindelijk samen eten in de keuken. Als beloning.

 

 Oanh, 25 September, 13 jaar

 

Ik ga een aantal malen per week naar het weeshuis om gewoon even te kletsen met de meiden in het Engels wat ze erg op prijs stellen. Het les geven laat ik wat meer aan Nitsan over, aangezien ik toch het idee heb dat zij daar min of meer de teacher is en ik niet in haar straatje wil komen maar zoals Oanh vroeg laatst of ik wilde komen lesgeven aan haar en Ly is nog steeds mijn favoriet. Een praatje en een hug is vaak al genoeg voor de meiden.

 

They are for always

in my heart!!!

 

And after the lessons, it’s time to

GO CRAZY

 

 

 

 

 

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer