gevvvvennnnn en nemen

Jops, zo schiet je een verzoekje naar de universe van dat ik graag een baantje zou willen hebben waarin ik gewaardeerd wordt voor wat ik doe, dat ik terug krijg wat ik geef en ja hoor... dan beland je bij Kees en Willeke..


 

Voor kleurrijke celeste *blauwe cabina met een heerlijk matras, een heerlijke warme douche en iedere dag een wauw kreet van het lekkers dat Willeke en Kees voor ons bereiden zijn wij aan het werk.Pure verwennerij, dagelijks het zijn de kleine dingen die het doen, dingen die je al maanden of jaren niet hebt gehad en allerlei herinneringen terugbrengen van VROEGER bij moeders of bij oma. De zintuigen worden geprikkeld, de smaakpupillen werken op volle toeren van al dat lekkers.
Verse soesjes, drop, stroopwafels we zijn druk aan het uitzoeken hoe wij ze zelf kunnen gaan maken, nasi de kruidenmix kun je hier niet kopen, cake met speculaaskruiden, oude kaas, vruchtenhagelslag, zelfgemaakte zoetzure saus, gevulde eieren, pannekoeken, kruidenthee, patat met satesaus *satesaus kun je hier ook niet kopen.
Een ovenschotel maken, heerlijk dat kan in vele hostels niet of gewoon iets in de oven bakken, zo leuk en huiselijk, geeft een knus sfeertje de geur uit de oven. Het zijn de kleine dingen die het doen, welke een glimlach op mijn gezicht toveren. Effe een vader en moeder tijdens je reis die je lekker verzorgen.  Maar goed dat hun weegschaal het hier niet doet, hh! 

Natuurlijk zorgt vader Kees ook voor de nodige vitamientjes en maakt iedere morgen een bakje vers fruit voor ons klaar met ananas, papaya, banaan en appel. 
 

Kees en Willeke krijgen heel lief veelal pakketjes opgestuurd van klanten welke hier zijn geweest of van familie of vrienden. Gewoon de simpelste dingen vanuit Nederland die je hier niet kunt kopen, krijgen zij veelal opgestuurd en het is zo bijzonder hoe je dat dan hier weer waardeert en volop van geniet. Of tijdschriften en Nederlandse boeken, heb je nog wat gebruikt liggen, gooi het niet weg maar stuur het hier na toe op. Wij zijn zo blij als een kind! 
Maar goed voordat de buik gaat knorren moet natuurlijk wel wat gedaan worden..

Dagelijks zitten wij om 6.45 uur met z’n vieren aan het ontbijt. Een luxe probleem om de dag mee te beginnen vanwege het vele lekkers dat je op je brood kunt doen, hagelslag, pindakaas, kaas.. niet normaal en verse grapefruitsap. Annie was net gewend aan het goedkope ontbijt, avena met gekookt water en kaneel in Nicaragua maar dit is toch ook wel weer lekker.


Na de afwas aan de klus om van maandag tot en met zaterdag rond een uurtje 10 uur een koppie leut te nuttigen met Jason, Leo de bouwvakkers van 24 jaar  en buurman alias de tuinman Juan tot een uurtje of 13.30 uur een lekkere warme maaltijd en vaak het einde van de werkdag.  

Ja en ik sta weer versteld wat ik hier allemaal doe of heb gedaan...

Wij zijn volledig inzetbaar, misschien leuk om zo de andere hoteleigenaren van de keten ook de verblijden in Costa Rica aangezien wij niet  klussen met kijkers maar klussen met spijkers, we slaan gewoon die spijker op de kop.  


Klus 1

Plakker de plak... sticker de stick. Stickers plakken met het juiste telefoonnummer op de nieuwe flyers van www.monteterras.com, ja ja ook te vinden op de stand van de vakantiebeurs in januari in Nederland. 


Klus 2

De keien langs de oprit verven in het zonnetje met een mooi uitzicht over het meer en de bergen. De dolfijn heeft een mooi plekje uitgezocht. De ouders Voogd en de Voogd (hoe krijgen ze het voor elkaar, Voogd in het kwadraat) kunnen trots op hun kinders zijn. 


klus 3

Ramen zemen van het huis, gelukkig grote ramen zonder glas en lood maar met muggenpoepies. 


Klus 4

Mmm had toch altijd nog de droom om een zwarte polo of golf te kopen vroeger maar laat die maar varen aangezien je alles ziet op zwart tijdens het wassen van de zwarte 

Toyota sr 5 v6 van WK. Hier rijden ze overal in van die grote bakken.

Mmm geef mij toch maar een blauwe suzuki swift. 

Uhhh moet jij ondertussen ook niet aan de klus, ja Annie heeft weer een inhaalspurt met haar verhalen dus kweek je nu weer zitvlees om mijn verhalen door te spitten. 


Klus 5

Grapefruits plukken en dan vers op die pers.


Klus 6

Annie de gatenvuller, mmmm moet niet de ontstoken verstandkies eruit trekken van Willeke maar wel het cement in de stenen gooien van de toekomstige rancho welke door Kees, Jason, Leo wordt gebouwd.

Jason en Leo, oude schoolvrienden, beide 24 jaar en woonachtig in ons dorp Tronadora. Leo heeft al een baby van een half jaar en Jason houdt het voorlopig bij zijn liefde voor boa’s (later meer stories over Annie de ranger).


De rancho,  een gebouw van twee verdiepingen van totaal 144 km2 (dank Kees voor de calculatie). De boven verdieping wordt een ruimte om te loungenn of yogalessen te geven of culinaire avonden te organiseren en de beneden ruimte wordt sportruimte voor fitnessapparatuur, er komt een biljarttafel te staan (dus paps breng de familie Snoek maar hier heen voor het biljartuitje en binnenkort gaan ze ons klaverjassen leren dus kan ik met de tantes Snoek een kaartje leggen).


De planning is dat september volgend jaar klaar is, voor het hoogseizoen maar het vordert gestaag momenteel, wellicht maken wij de pannenbier nog mee! 

Ja ja Annie de bouwvakker, wie had dat ooit gedacht drie weken terug. Heb natuurlijk wel bouwtekeningen gezien van de huizen van papa Ron, een aanstaande moeder Linda maar om zelf betrokken te zijn bij een realisatie is weer totaal anders.

Net zoals in Nederland wordt de bouwtekening gemaakt door een architect en goedgekeurd door de gemeente. Binnen drie weken was de bouwvergunning rond, ja Ronnie je had toch hier een casa moeten bouwen wellicht.

De architect blijft hier verantwoordelijk voor het bouwproces, zo ook na de realisatie. De bouwvakkers dienen iedere week een rapport bij te houden van het werkproces ter verantwoording aan de architect.

Eerst worden de muren opgezet met staaldraad erin vanwege het gevaar alhier voor orkanen omdat het huis dan niet instort, vervolgens wordt de fundering gestort.

Geen isolatiemateriaal wordt gebruikt.

Jason en Leo, welke hier meewerken zijn inzetbaar van elektricen tot aan schilder en ja Kees heeft gewoon twee rechter handen en is een geboren knutselaar. Hij kan ook de mooiste dingen maken van houtwerk zoals bedden, keukens etc. Hij is er zo een die te zien was bij klussen met kijkers. Hun huis in ’s Gravenzande was een midden woning maar met alles er op en eraan, luxe zelfgemaakte badkamer, meubels etc. 

Foto in de bouw 

Ach ja en die Kees geeft mij ook weer de kans om een steentje bij te dragen aan de rancho, de schop in de hand en die spierballen komen weer van pas bij het zand schepen door de zeef om het te kunnen gebruiken voor het mengsel van water, zand, grint en cement. 


Klus 7

Een likkie verf nodig... Anja en Christa draaien er hun handen niet voor om. Zij laten alles weer glanzen, oud wordt weer gloednieuw.

Op het verlanglijstje van WK (Willeke en Kees) stond ook een nieuw verflaagje voor het houtwerk in de vier cabina’s en de receptie.Dus ondertussen hebben we het houtwerk van cabina (huisje) verde limon (groen) en naranja (oranje) al van twee keer schuren en tweemaal een glanslaag voorzien, aangezien dat zo lekker makkelijk schoonmaakt, volgens moeder Willeke.

Alle bedden, bijzettafels, kofferklappertjes, toiletpapierhouder, spiegel, keukendeurtjes, buiten- en binnendeur, planken, tafel en bank.

En hoe fanatastisch was het toen we net de cabina naranja hadden ingericht en ik tijdens het eten nog zei dat het leuk zou zijn als er gasten zouden komen en een paar uur later staat er een Nederlands stel Astrid en Remco, voor de deur op zoek naar een overnachtplaats. Meer eer van je werk kan je niet hebben, een tevreden klant is altijd interessant. 

Klus 8

Op die kont in het gras, pas op voor het mierennest en onkruid verwijderen op het grindpaadje op de weg naar de cabina’s. Het einddoel is namelijk niet belangrijk, het is de weg er naar toe. 
Klus 9

De dagelijkse studderbezigheden in- en om het huis zoals de afwas, peper- en zoutvaatjes vullen, de koelkast schoonmaken, tafeldekken en afruimen, mee boodschappen doen in Tilaran, de vloer binnen en de veranda vegen en dweilen, was opvouwen, gewoon de dagelijkse burgerlijke verrichtingen, hi hi. 


Klus 10

Bestaat eigenlijk niet, want wat is er mooier dan reiki te geven en ontvangen in de massagekamer van Willeke. Zij leert ons magnetiseren (weer o zo bijzonder om kleuren te zien en de energie te voelen stromen) en ik leer haar de kneepjes van de rugmassage met proefkonijn Kees.


Tussen de bedrijven door (gewoon alles relaxed op z’n tijd hier, genoeg tijd voor jezelf, manana en zoals een van de wijze spreuken in de cabina’s laten wij op tijd wat hooi van onze vork vallen) een potje kaarten rummi 500, in plaats van de stenen hebben het nu in een kaartspel geleerd, een powerdeckkaart leggen (een soort van tarotkaart), Nemo kijken in de omastoelen (ja eerste keer voor Annie, wilde hem al jaren zien), met de honden wandelen.

Een lach en een traan met Kees en Willeke over mensen die je onrechtvaardigheid behandelen, hetgeen mij zielsverdrietig en boos kan maken. Por que? Mensen die je vertrouwt, die misbruik van jouw goedheid maken en liegen in je gezicht. Ik word er arm van en het raakt mij diep in mijn hart. Het is weer een levensles en gelukkig zijn maar een enkeling zo en gelukkig...


Feelings come and go like clouds in a windy sky. 

Uhhh die windy sky valt hier wel mee en als het niet regent dan zie je ze vliegen... hij is cryptisch...hi hi to be continued, laat dat zitvlees maar groeien op die koent. 


Hasta pronto!!! 
 

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer