estudio mas y Mi casa Y tu casa

Bienvenidos on my website!!
 
Hablo un pocho Espanol despues una semana escuala Casa Rosario!
 
Todos dia aprende Espanol.
 
Ja ik denk dat ik nu maar weer over stap op het Nederlands, aangezien ik normaal ook al best veel Engelse teksten er tussen kwak.
 
Ja, ja het hek is van de dam, de eerste 5 dagen Spaanse les zitten er op. Echt superveel geleerd, een op een. Anja did it her way en vroeg woensdag gelijk om even in 2,5 dag de verleden en voltooid verleden te leren. Wat normaal in 4 weken wordt uitgelegd. Ja, ja Annie is immers koppig en strebberig en mi maestro waarschuwde me voor een sopa in my head.
Nou, dat valt best mee, Comprendo, ik begrijp, toch nu hoe de vork in de steel zit. Het is nu gewoon een kwestie van oefenen, stampen.
Ik vind het een beetje zonde van mijn tijd om na een week les, alleen maar verhalen te kunnen vertellen in de tegenwoordige tijd. ´Ik gaat gister naar de bakker´ daar je kan je toch niet bij een lekkere senor mee aan komen bakken.
 
Casa Rosaria is de Spaanse school, ongeveer een heuvel naar beneden - helaas moesten we die ook weer af - , daar smalle rotsstraatjes en trapjes zo´n 10 minuten lopen vanaf mi familia Guatamala.
 
Casa Rosaria wordt geleid door Vincent, en wauw ik heb nog nooit in zo´n mooie school gezetten. Geen muren om me heen maar een groen gras, groene bomen, rotsen, vogels die fluiten, een leguaan zonder start komt voorbij en uitzicht op het meer tussen de bomen door waar een visser in z´n pendelbootje aan het vissen is. Wauw, weer even een wat heb ik het toch goed en mooi moment!
Mijn lerares, weet niet eens haar naam - zie foto album San Pedro - een jongedame, met humor, met twee kindjes van 1 en 7 die ´s morgens vier uurtjes les geeft en ´s middags zorgt voor de kinderen. Haar man werkt op het land, tussen de maisvelden en in de winter wanneer er geen studenten zijn, verdient zij haar geld met sieraden maken. Ik heb heel lief een enkelbandje van haar gehad.
 
Dat scheept weer een (enkel)band aangezien ik die ook maak/haak, dus woensdag nam ze haar plankje en kraaltjes mee en ging ik een stukje van een armband maken.
 
** uitleg hoe maak je een armband in Guatamala****
Benodigdheden
plankje circa 30 cm
4 kopspijkers
hamer
naald en draad
kraaltjes
 
Werkwijze
- We nemen een doorsnee plank
- We slaan twee spijkers aan weerszijde, de breedte van de armband bepaalt de afstand tussen de spijkers
- We spannen stevig garen tussen de spijkers ten aanzien van de lengte van de armband
- We maken een apart rijgdraad vast aan het gespannen draad voor de armband -- wauw als je deze stap snapt ben je ¨´ mucho inteligente´
- We nemen een naald en dan het garen door het oog van de naald... rrrr effe mikken mannen
- We nemen een zakje met kraaltjes en prikken die met de puntige kant van de naald op de naald, hoeveel verschillende kleuren en hoeveel van elk hangt natuurlijk af van jouw patroon
- We nemen de kraaltjes mee tot het eind van het draad en nu komt het moeilijkste voor de echte knutselen met kijkers, peanuts, met je ene hand neem je het draad met de kraaltjes vast en deze span je tussen de draden door welke zijn bevestigd aan de spijkers
- En nu de finishing touch - please be gentle- en prik niet in je vinger - je neemt de naald wederom tussen de duim en wijsvinger en haalt de draad door de kraaltjes
 
Comprendo. Ik wil u bedanken uw deelname aan de spoedcursus * een armband maken op z´n Guatamalteeks* en zo ook in Guatamala gaat hier niet voor niets de zon op, dus u kunt cursusgeld overmaken op rekeningnummer 326811680 Rabobank Heerhugowaard t.n.v. uw docente A.A.A.H.A Snoek.
 
Vlug weer terug naar naar la vida de Anja.. dus de school is supermooi zoals ik al zei, met hangmatten, lekkere lunch tussendoor, tamarilla - soort deegbrei - met firgolles - bonen - of een lekkere stuk pína, milon of banano. Je krijgt een op een les van 8 tot 12 uur. Het is hier nu een superrustige tijd, dus wij waren er alleen samen met een Duits meisje Ina, die ook een tijdje in Nederland heeft gewoond en ha ha dat klinkt mooi Duits-Nederlands accent. Wauw en een energie dat eruit de grond komt, mijn handen trillen ervan liggend in de hangmat.
 
Wat is nou eigenlijk het eerste wat je leert?... uhhh ditmaal een gratis spoedcursus Spaans, voor de sjaakafhaaks
Donde vives? Waar woon je? (de v spreek je uit als een b)
Yo vivo en San Pedro. Ik woon in San Pedro (heb immers in NL geen woon- of verblijfplaats meer, gipsy)
Como estas? Hoe gaat het met je?
Estoy bien, gracias Het gaat goed, dank je.
 
etc. etc. etc.
 
Vanuit de menukaarten wist ik natuurlijk al dat Ron = rum en papas = aardappelen
 
Dan natuurlijk het eerste werkwoord, ik wil graag...
yo (ik) quiero (wil)
tu (jij) quieres (wilt)
el (hij) ella (zij, en twee ll-en spreek je uit als een j) usted (u) quiere
nosotros (wij) queremos
ustedes (u en wij) quieren (willen)
ellos ellas (zij mannelijk en zij vrouwelijk) quieren
 
Dusssssss een voorbeeld yo quiero hablar Espanol, betekent Ik wil graag Spaans spreken! Hablar is spreken en Espanol is Spaans.
Het Latin American Spanish verschilt toch wel enigzins van het Spaans in Spanje. Ze gebruiken hier bijvoorbeeld geen vosotros en natuurlijk hebben zijn hun eigen namen voor dingen... por example... uhhh ikke niet weten ben ik vergeten.
 
 
Echt ik heb echt 5 dagen gestudeerd. Ik begon voor het ontbijt, met mijn schriftje door te nemen, dan naar school van 8 tot 12 uur naar school, naar huis om te eten en Spaans proberen te praten met mijn familia en dan of huiswerk maken of stampen van de werkwoorden en overige woorden, vervoegingen, eten met mi familia en dan wederom samen studeren elkaar overhoren... totdat je denkt ja ik kan het of dat je denkt...shit ga ik dit ooit leren.
Deze week ook best momenten gehad dat ik dacht wauw hoe ga ik dit allemaal doen, Spaans praten, heel frusterend wanneer je niet kan comminuceren met de familie. Je wil ze zoveel vragen maar je komt niet verder dan hoe oud zijn jullie wat voor werk doe je?
Maar ze zijn zo lief!!! Heel geduldig en met de dag gaat het beter maar geen extreem spontane gesprekken. Wel met vaders gesproken over wat mijn ouders doen en met moeders foto's laten zien van de familie, welke ik in mijn agenda heb.
 
En donderdag was ik zo ver gevorderd dat ik la vida de Anja  heb gemaakt. Eerst in het Engels opgeschreven wanneer ik bijvoorbeeld geboren ben, dat ik in october 2005 naar Australia ben gegaan en in 2006 naar Nuava Zelanda (New Zealand), dat ik 4 jaar de Hbo-v heb gedaan, waar ik Christa heb ontmoet etc etc. en dat vertaalt in het Spaans. He he eindelijk kon ik iets vertellen over mezelf, zo waar nog niet uit mijn hoofd maar wel voor lezen uit mijn schrift. Gelijk een mooi gesprek met de familie, de zoon Freddie geeft ook gezondheidsvoorlichting aan scholen en andere bedrijven volgens mij, dus die was erg geinteresseerd en vond dat ik veel gewerkt had en toen ik in mijn slaapkamer was, vertelde hij het tegen de familia dat ik mucha inteligente was. Toch leuk om te horen.
 
Wij zijn trots, wat wij allemaal al kunnen zeggen en begrijpen in een week!! Schouderkloppie!
 
En nu de stad die ben ik zat....
San Pedro de laguna, waar wij momenteel verblijven, is een leuk dorpje aan het meer Antitlan. Zonder te overdrijven, iedereen zegt je hier gedag. Ik heb nog nooit een dorpje waar dan ook meegemaakt, waar zoveel mensen je gedacht zeggen en vriendelijk naar je lachen. Echt leuk en bijzonder! Zij zijn denk ik ook wel gewend aan vele studenten hier, welke een cursus Spaans komen volgen.
 
Mi familia Chano bestaat uit vader en moeder, beide naar schatting zo'n achter in de 50, begin zestig. Ze hebben 3 kinderen, twee zoons en een dochter. Ik woon bij vaders en moeders en volgens mij slapen ze soms ook met de kleinkinderen in een bed of met z'n allen in een slaapkamer. Ik ben er na een week nog steeds niet uit, maar ga zo even mijn zinnen in elkaar breien en dan komt de ontknopping de volgende keer.
 
Zoon Freddy is getrouwd met Helene en hebben samen twee drie kinderen, een jongen, Nancy en een heel lieve Nick (op zijn stoere groene All stars) van 1 jaar. Wauw zo'n poepie. Altijd vrolijk en soms lekker baldadig net als Dani, wat dat aangaat mis ik dan toch wel mi familia.
De familie heeft een twee kleine winkeltjes naast elkaar. De kleine supermarkt, is genaamd naar de familie, Chano's en de winkel met kleding naar moeders Christina. Vaders werkt elders en Freddy werken elders en de rest van de familie houdt zich bezig met de shop of zorgt voor de kinderen en zorgt dat 3x per dag mijn hersenen weer gevoerd worden met voedsel. En echt heerlijk (muy excellente)gevarieerd gegeten van mie met groenten, iedere maaltijd met tortillas, een morgen cornflaks, broodje gezond.
Nou ben ik geen veel eter, wel van ieder stukje vlees een hapje maar ik krijg dat echt niet weg een kippenpootje of een stuk vlees waarvan ik de pezen zie. No problema! De familie des te blijer want dan hebben zij weer vlees en ja ja zelfs melk met cornflaks. De melk hier is aangemaakt, dus geen zure melk en lekkere zoete koffie zonder suiker. Moeders was erg blij toen ik haar complimenteerde over haar kookkunsten en die van Helene en ik moest dan ook vast en zeker weer terugkomen naar San Pedro. Zijn we immers ook van plan, om na het vrijwilligerswerk in Chichi weer terug te gaan.
De familie gaan allemaal trouw drie keer in de week naar de kerk Mio Dios. Voor die tijd is het huis dan in rep en roer, iedereen moet netjes aangekleed en gewassen zijn, Nancy ben je al klaar... rapido... hup naar de kerk, en dan galmt in het hele dorp de vrolijke swingende muziek vanuit de kerk.
 
Ja en ook hier hebben ze vader jacob en ook zij houden van Enrique Iglesias (Iglesias betekent trouwens kerk). Ik met handen en voeten aan mijn lerares effe uitgelegd dat ik zijn optreden heb gezien in de Ahoy en ik in een lege zaal ahhhh naar hem heb gezwaaid toen hij stond te soundchecken in z'n bomberjackie. Kan je het voorstellen hoe ik dat met handen en voeten heb uitgelegd, wat is een paar maanden geleden en wat is dat en wat is dat.. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
 
Maar goed weer over naar moeders. Iedere morgen maakt moeders mij wakker,op woensdag na, toen dacht ze dat ik vanzelf wel wakker werd en hadden wij het ook niet afgesproken, toen dus met pan (brood) in de hand vlug naar school. Mucho suerma! zei moeders, veel slaap!
 
Dwaas en ik hebben al vele type relaties achter de rug, van roomies in Sydney, sportmaatjes en nu voor de eerste keer buren. Dwaas slaapt namelijk bij de andere zoon van het gezin (die schildert oa de vulkanen met olieverf, om de Guatamalteekse traditie in ere te houden). Mi casa Y tu casa. Dus van de week het trappie voor de zoveelste keer op, eigen koffie mee, aangezien dwaas nou niet echt gastvrij is in het aanbieden van koffie en leuten maar tussen de werkwoorden door.
 
's Avonds moet hier trouwens de lange broek aan wat het wordt frio (koud) en donderdag was het een heel mooi uitzicht vanuit de keuken van dwaas met bliksemflitsen over en in het meer. Hier in San Pedro is immers het regenseizoen aangebroken. ahhhhhh....no necisito! Gelukkig heeft het twee nachten geregend terwijl ik op een oor in mi cama lag.
 
Vrijdagmiddag de lessen afgerond en tijd om te pinnen, 15 minuten met de boot over het meer naar het vaste land, het dorp Panajachel. Aangezien er hier twee ATM's in het dorp zijn, beide van dezelfde bank en bijna niet graag de Rabocard in hun bekje willen.
No worries mooi tripje, lekkere moccachino uit de automaat in een restaurant en 's avonds naar het park van de mega gardena. Gardena granda, Lies en Karin!! Het meest romantische plekje van San Pedrom, uitzicht over het meer, kaarsjes op de rand van het bad en een gardena in je hand. Wat wil je nog meer!
Hi hi, we gingen dus naar de hotpools, therma baden met een jongen uit Israel die wij op straat had ontmoet. Wauw dat is heet... er moest koud water bij anders zaten wij romantisch op het randje van het bad en hadden wij 25 quetzales voor niets betaalt.
 
Een supergoed idee, het water zit overdag in een slang, wel 30 meter slang opgerold en wordt verwarmd door de zon. De pools zijn gemaakt van beton en worden vervolgens gevuld met dat water (uit natuurlijke bron). Een zeil gaat erover een paar stenen erop en het blijft heerlijk, tot kokend heet. Kippenvel van de hitte!
 
Ik heb trouwens een nieuw emailadres: anjasnoek@gmail.com in plaats van anjasnoek@hotmail.com want meneer hotmail heeft iets gedaan met de POP en nu ontvang ik geen email meer of van een paar mensen, mi familia en linda por example en voor degene die mij een email versturen krijgen vaak een bericht terug van dat het bericht niet is aangekomen. Dus een overstap naar Gmail, wordt er niet blijer van maar er is nu geen andere mogelijkheid.
 
Vanavond laatste dagje bij de familie en dan morgen naar San Marcos de Laguna aan de overkant van het meer voor een meditatie of iets anders spiri in verband met de volle maan en woensdag weer terug naar Chichi om de vrijwilliger uit te hangen.
 
Buena suerte!
 
xxxx
 
Anja

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer