David, hello baby, I love you baby

De blaas weer geleegd en op naar het volgende verhaal, ja ik moet zeggen het is af en toe wel een zwaar leven hier hoor, hi hi

stel je voor je moet poepen, je loopt op straat in de stad en loopt naar je hostel, de twee toiletten zitten vol poep want er is geen water.. ahhh je hebt het even gehad want je wilt gewoon effe lekker zitten. ahhh, anja denk na....

Het lampje gaat branden en ja hoor je gaat gewoon naar de Romero de supermarkt op de hoek. ha ha, ja dat was even een glimp uit het dagelijks leven van Anja, ja want dat hoort er ook bij, hihi hier zat je toch op de wachten???

Ja en hier in David, hoor ik niet anders dan hello baby, I love you baby op de straat, ik moet er zo om lachen en als ik in het park zit hier is het zo leuk, vele mannen komen naast mij zitten voor een babbeltje, goed voor mijn Spaans, ik mag uit met een politicus, ik mag mee voor een dagtrip met Mario, Ik mag Benito de baptist altijd bellen en ik mag zo op stap met Ingmar die mij zijn tuinderij in Boquete wil laten zien met piercing, hi hi lachen en dat terwijl je gewoon dromenvangers zit te maken in het park of het boek eat pray and love te lezen.

Toeval bestaat toch niet, dat ik tergelijkertijd ook een jala mala zoals ze het in India noemen (de ketting, rozenkrans, rudraska kreeg van Pablo) en hier staat de uitleg in het boek en ja even in het engels..

The traditonal japa mala is strung with 108 beads. Every mala has a special extra bead the 109th bead which dangles outside that balanced circle of 108, like a pendant.

When your fingers reach this marker during prayer, you are meant to pause from your absorption in meditation and thank your teachers.

You held it in one hand and fingered in a circle and it is justed for staying focuses during meditation. It is used by hindus and buddist and you keep it on, because it is better to keep the attention focused on what you are trying to accomplish.

Snappez vous??

Het boek gaat over een vrouw die voor een jaar op reis gaat naar Italie, India en Indonesie, een aanrader.

een leuk huisje in Cerro Punta... een kloddertje roze hier en een kloddertje roze daar...

Over naar de grootste grap van de maand, 1 april. Hieper de piep Corinna en Sjoertie!

Anja stapt in de dikke lippenbus naar Cerro Punta op zoek naar Quetzales, de vogels.

Prachtig om in Cerro Punta te wandelen, een bergachtig gebied met een heerlijk briesje en vol met groentevelden, uien, aardappelen, alstroemerias, chrysanten.

ook hier lekker op de trekker

Dolf ook hier slala la la la la

Pap, Karin en Linda, ik heb een paar leuke korte filmpjes voor jullie gemaakt. Pap, ik heb genoten om ze voor je te maken, speciaal voor je verjaardag! Arie zal ze voor je meenemen.

In het stadje Volcan uitgestapt uit het busje en een heerlijke hitchhike in een pick up naar Parque Amistad voor een mooie wandeling met waterval en gewoon lekker in het bos.

En ja hoor warempel, het beste zaad komt ook hier altijd nog uit Warmenhuizen.

Zie ik daar toch inene een busje van wortelzaad op een paal staan van Bejo zaden.

Terug na een wandeling door Cerro Punta waar alle mensen nog naar je zwaaien, een hitchhike van de parkwachter.

Terug naar pensioen Fanita, dit is mijn blauwe kamer en in die zal doe ik iedere dag mijn yoga oefeningen. Het pensioen is van een chineese eigenaar welke met een Panamese is getrouwd. cheap voor 4 dollar per nacht na de eerste week.

Dit is de schoonmaakster en haar dochter. Heel sneu, haar zoon is drie maanden terug neergestoken toen hij cds op straat aan het verkopen was. Nog heel veel verdriet maar een luisterend oor en een warme hand doet altijd goed. Ik kreeg heel lief kraaltjes van hun en ik heb de dochter geleerd haar eigen dromenvanger te maken. Een glimlach van beide deed mij ook weer glimlachen en ja hoor mijn eerste dromenvanger verkocht voor 1 dollar, ben zo blij!!

Op de verjaardag van Lies was het tijd voor het strand, een bus tochtje van 2,5 uur met een hitchhike van een panamees die werkte in aquabombas, de zuiveringsinstallaties voor de zwembaden. Heel leuk hij wist mij veel te vertellen over Panama, over de rijstvelden die nu niet gebruikt worden maar wel in het regenseizoen. Eenmaal op het straat het verjaardagscadeautje voor Corinna in elkaar geflanst van pipas en palma bladeren en ja hoor een uitnodiging van een US koppel, de heer en mevrouw Sample in hun prachtige huis wat wel enigszins aangetast was door het zout van de zee, een heel werk op het bij te houden heb ik geleerd.

Ze kwamen kijken wat ik aan het maken was en ja een kwartier later, zat ik op hun dakterras aan mijn eerste biertje uit Panama en later een lekkere lunch. Zij was trouwambtenaar en samen hadden ze een antiek winkel gehad in de us. zij maakte prachtige glas in lood ramen (ze heeft heel wat ideetjes voor jou ton), echt vakwerk

en hun eetkamer was een Chinees design met het double happiness teken.

Tijd om weer terug te gaan naar David en ja hoor na een jaar mag Anja van haar zelf weer shoppen want de gaten zaten in mijn rokje en ik heb dus een nieuwe spijkerrokje gekocht voor 6 dollar en een nieuwe korte broek voor 4 dollar. Knap he na een jaar!!!

Ik verbaas mij er soms zo over hoe lief mensen kunnen zijn. Ik was aan het veren zoeken voor mijn dromenvangers en opeens krijg ik hulp van twee kinderen en later ook weer een man die mij hielp, duivenveren veren van de liefde. Dat soort kleine dingen vind ik zo lief en ook toen ik 8 april naar Boquete ging, kreeg ik een lift van een vrouw, zij te kletsen in de auto en de omgeving laten zien, ik mocht mee naar haar huis en kreeg uitleg over de tuin en ze gaf me bananen mee voor de wandeling. Tranen in mijn ogen, zo liefdevol!

Ja Anja had er speciaal op gewacht het orchiden festival, komt ze in Boquete aan, begint het ´s middags pas om half zes en ja daar sta je dan om 8 uur maar het festival terrein stelde niet zoveel voor, dus een paar fotos over het hek was ook voldoende.

Een wandeling door de bergen van Boquete en daar kwam ik May tegen uit Zweden, een vrouw die 11 jaar gewoond had in allerlei landen als therapeut onder andere in Saodie Arabie, waar het bovenste knoopje dichtmoet en je niet bij een man in de auto mag zitten als je niet met hem getrouwd bent. Echt niet mijn soort land dus. Heel gezellig gekletst met deze vrouw al wandelend a 4 uur door het bergachtige gebied.

Ze kon mij weer een hoop vertellen over koffie, dat je het in de vriezer moet bewaren anders vervliegd heel snel de smaak en dat het oorspronkelijk uit Ethiopie komt en de rode bonen zijn klaar om geplukt te worden, aangezien je ook hier vele koffieplantages hebt. Al wat je nodig hebt is bomen voor schaduw en regen. En de bloemen van de koffieboom ruiken toch lekker. Ik wist niet eens dat zijn bloemen hadden.

Kinderen die aan het spelen waren onderweg met een doek die omhoog vloog in de harde wind en ik had nog koekjes voor ze en ze waren zo blij als een kind kan zijn. Mooi he die traditionele jurken.

May had bewondering voor mij hoe ik aan het reizen was en bod mij een heerlijke lunch aan. Ik schat haar ongeveer in de 50, ook veel gezien van de wereld en ja zich toch ook nu niet thuisvoelen in Zweden maar hetgeen nu beter is voor haar pensioenopbouw maar het kriebelt altijd nog om weer te vertrekken en ja ze had ook bewondering voor mijn familie dat die mij al die tijd moeten missen.

ookkwamen wij nog de designer tegen van deze tas, die mijn buurman was in het hostel uit Colombia. Het betekent de 5 elements en is afkomstig uit Peru. Buur was ook wederom een sieradenverkoper. Leuk en crea bea talk.

Je raadt het nooit wat ik heb gedaan 9 april!!!

Deze week is het semana Santa, de heilige week voor vele latinos de paasweek dat iedereen vakantie heeft en donderdag was de dag!!!

Ik zou met Lourdes van het hostel de heilige loop gaan doen naar Alanje, maar Lourdes kwam ik tegen in David en die zei dat ze te hevig ongesteld was dus niet ging en May hakte ook af omdat zij liever ging shoppen.

Uhhh maar deze die hard had zich al ingesteld voor een soort stille omgang, ja ja het is hier groots allemaal lopen naar de Alanje, waar een kerk staat en iedereen vanuit de provincie daar naar toe loopt om de nachtmis bij te wonen.

Dus staat Anja daar bij de kerk in David want vele parochianen zouden verzamelen om aan de loop te gaan beginnen maar Anja keek om zich heen en daar stond niemand. Ha ha krijg ik toch een lift van pastoor om mij naar het startpunt te brengen, ofgeen de weg naar Alanje. Ja want op die weg liepen dus heel veel mensen op weg naar Alanje met koekjes van Lourdes in mijn tas.

Om 17 uur begonnen met mijn Ipod en om 20 uur arriveerde ik te voet op tijd voor de 20 uur mis, gelukkig want ik had niet zo´n zin om nog 4 uur te wachten.

heel bijzonder om mee te maken en ja na zoveel jaar weer eens een hosti gehaald, hij werd in mijn mond gedeponeerd met een dippie wijn, lekker hoor. Terug in het busje naar David en nog steeds kwamen nu wel veelal jongeren aangewandeld naar Alanje, duizenden mensen, onderweg koekjes verkopers en mensen die water of rijstenpap aanbieden en een mooi uitzicht om dat het nog licht was over de landerijen. Een hele bijzondere wandeling, was blij met nog wat daglicht de eerste paar uur.

In de kerk, vertelde pastor over allerlei dingen maar snapte niet echt de kloe van het verhaal, ach toen maar een meisje geholpen die flauwviel en ja hier lag een beeld van jezus en iedereen liep langs om hem aan te raken. Mmm niet echt mijn ding. uit de kerk echt een megarij van mensen om de volgende mis te gaan volgen. niet normaal! Mensen zijn hier toch echt serieus gelovig!
 
En willen dit graag overbrengen.
Gister hier in David (zonder spierpijn) was het bijzonder heel bijzonder rustig, weinig autos, je hoorde eindelijk geen getoeter en de vogeltjes fluiten, de verf van de taxistandplaatsten werden bijgewerkt en alle restaurants en winkels waren dicht. de holy day!!
 

Rond 20 uur weer een optocht van duizenden mensen door de stad met jezus en maria in de hoogte, kaarsjes in de hand, kinderen als engeltjes en liederen. Alles aanschouwt van het balkon van het hostel Fanita. Toch wel respect voor deze traditie! Een hele bijzondere culturele ervaring!
 
Tijd om David te verlaten morgen na twee weken en waar naar toe, nog even geen idee, kust Santa Teresa maar deze week gaan ik zeker Christa en ARjan (broer) ontmoeten en samen backpacken en nu nog even op zoek naar cruiseshipjobs... andere manier van travelling!!
 

VROLIJK PASEN

Een dikke kus uit de mi jardin es su jardin in Boquete dus uit jouw tuin is mij tuin. Christa kom snel want het is tijd voor een haircut!! Hi hi zie je snel in panama met Arie en jaaa cadeautjes!!! Ik ben benieuwd wie mij aan het verrassen is!!!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer