De bittere waarheid

 

 

 

De bittere waarheid.....

 

Inside information vanuit de krant, die iedere zaterdag een apart gedeelte heeft voor kinderen en dus ook iedere zaterdag een stukje topografie. Leuk voor deze beginnende lezende en pratende Spaanse senorita.

 

Dus bij deze zal ik jou even verblijden....

 

Republica de Guatemala:108890 km2 (mmm blij dat ik goede wandelschoenen heb en drugkoeriers uit Colombia een vliegtuig)

Capital: Cuidad de Guatemala (een onwijs mooi gezicht als je op volcaan pacaya staat, en je zit de stad verlicht, heel weinig hoge gebouwen vanwege het instortingsgevaar door de aardbevingen, mmmm helaas nog niet gevuld)

Division politica: 22 departamentos (departementen)

Analfabetismo: 28,8% van de inwoners is analfabeet

Religion: catolica y protestante

Poblacion: 13677815 (ja ze jonken hier wat aan)

Densidad de poblicion 125.6 hab/km2 (daar kan Nederland nog wat van leren, ruimte zat hier)

Esperanya de vida al nacer: hombre 72 y mujeres 68 (2008, toch niet zo'n slechte leeftijd om dood te gaan, aangezien de levensomstandigheden hier toch wel anders in elkaar steken)

Idiomas: Espanol y 22 otro, toch wel bijzonder spaanstalig maar toch 22 verschillende dialecten, waarvan je echt niets verstaat, maar die slang is wel lachen q unda? Oralle?

Fiesta nacional: 15 de Septiembre, 15 september dag van de ontafhankelijkheid want ook hier is oorlog geweest waar niet...

 

Guatemala, wat is er voor mij mooier om een langere tijd in een stad te blijven en echt te leren hoe dit land in elkaar steekt naast deze mooie details, men mijn oren klapperen nog wekelijks van de verhalen die ik hoor van mijn leraar Spaans Hugo, van Juan, Italo of Eva...

 

Onbeschrijfelijk... echt een land in ontwikkeling

Er is hier een geen middelklasse, je bent of rijk of heel arm. Treffen wij het nou effe dat wij in een aangebakkende met security voor ons deur, appartementencomplex wonen. Rustig vanuit het drukke toeristische Antigua.

 

Alcoholisme is hier een groot probleem, op jonge leeftijd worden kinderen verslaafd omdat ze beginnen te nippen aan het glas van hun vader, 8 jaar is normaal.

 

Gelukkig nemen we de tuktuk als we s avonds laat naar huis gaan of we worden thuis gewandeld door Charlie, Keith of gedropt door Pablo of Billy.

Billy met geblinderde ramen aangezien er vaak wat uit de auto kan worden gestolen of dat je in Guatemala city even wordt aangehouden door %u2018vrienden%u2019 met een pistool, dus daar vooral met de deuren op slot rijden.

Bizar als je een gringo (Amerikanen) zit naar binnengaan met een pistool tussen zijn riem en ik dan maar denken dat ik inmiddels gewend was aan de securities met pistool voor de jade of sieradenwinkels of voor de banken.

 

Een paar mensen die slapen in dozen nabij de markt, omdat ze niet naar huis gaan omdat ze de volgende dag weer hun verkoopwaar moeten verkopen.

Desalnietemin voel ik me hier veilig om straat, ik heb het nu over de highlights begrijp me goed.

 

Geniet van de miss Santa Ana verkiezing in Santa Ana met Charlie en Pamela na een overheerlijk dinner, heel mooi hoe zij de traditionele kledij showen op hun naaldhakken en waarbij de kleuren van de kleding staan voor bijvoorbeeld geel van de zon en zwart voor de dood en met optredens van kinderen. Een echte verkiezing met vragen en al over het stadje, Guatemala en na op het eind, een miss voor de sport, een miss voor de elegante en na 5 uur eindelijk een miss Santa Ana, ach de tijd werd mooi gedood door rondspelende kinderen.

 

De nummers van Juanes (A dios le pido), Manu Chao (bekend over heel America Latina met Bongo bong) en Sublime met Santeria en natuurlijk Shakira (suerte) en Enrique Igleas (Dimelo), de marimba en reggaeton. Dat maakt het land toch wel speciaal, alle mannen die meezingen met nummers en behoorlijk goed zijn in het swingen van de heupen. Als je effe tijd heb, zoek de nummers dan effe op en kom ook in deze sferen.

 

Hier wordt veel koffie gedronken in de cafetarias (Cafe condesa of cafe Sky) heerlijk en af en toe een tortilla (klap klap) met frijolles (bruine bonen gaat er ook altijd nog in).

 

De dag van Antigua (dia de Santiago), een hele lange parade van toeters en bellen, kinderen verkleed en met spandoeken voor een beter milieu, ach ja en dan zit je weer in de chickenbus en gooit er iemand weer een plastic afvalbeker naar buiten.. jammer maar waar.

Twee dagen feest met optreden in Parque Central naast Catdral de Santiago

la merced

en eetkraampjes naast de Captain Generals Palace uit 1558. Geen drinkende mensen op straat, wel schoenpoetsers, een enkele bedelaar (die gulzig in de vuilnisbak zoekt naar leftovers) en de enge stadsgekvrouw ruikende naar urine loopt er natuurlijk wel.

Antigua heeft inmiddels al 18 verschillende namen gekregen vanuit 1532. Het oude Guatemala wordt het ook wel genoemd en vele Guatemalteken gaan in het weekend naar de stad om het grote drukke Guatemala city te ontlopen. Guatemala city na twee keer geweest, maar gewoon een oninteressante grote stad met vele grote malls, overgenomen van de Amerikanen, een hoop pollo campero, mc Donald, Taco bell, want hier houden ze wel van junkfood. Nee niet natafelen gelijk weg, hiermee bedoel ik dus thuis. Ze kijken tegen America op, %u2018kopieeren%u2019 veel.

 

 

Anitigua heeft de bijnaam panza verde (green belly) vanwege de vele advocadofarms rondom Antigua, het is schilderachtige stad met 40 000 inwoners, met arco de Santa Catalina (1694 gebouwd)

 De kleurrijke huizen alhier maar wat gebeurt er achter die deuren.....

 

Adoptie, ja ook hier bestaat dat mijn leraar Spaans, Hugo vertelde dat hij vroeger in een school werkte waar wekelijks een Amerikaan binnenkwam om te vragen of ze een kind mocht adopteren. Het lijkt wel een buurtsuper, heel apart gevoel krijg ik erbij. Vooral ook omdat vorig jaar hier een huis in Antigua is overvallen met zo%u2019n 60 illegale kinderen die voor adoptie werden verkocht. Hier bestaat kinderroof! Onbegrijpelijk.

Dan zeggen ze nog dat de regels zijn aangescherpt maar met 7000 dollar is een kind hier te koop en met nog wat geld voor de government is iedereen corrupt.

Vrouwen die geen kinderen willen om hun mooie figuur te houden.

Kinderen die na hun adoptie geen contact meer hebben of mogen hebben met hun ouders.

Let wel, natuurlijk is dit generaliseren en natuurlijk zijn er heel veel liefdevolle adoptieouders maar nu hoor je het ook van een andere kant.

 

Kinderen van 14 in de buurt van Chimaltenango die werken in de prostitutie en als ze 20 zijn zijn ze te oud??!!!

 

Aids, HIV, geestelijk of lichamelijk gehandicapten worden hier vaak nog niet geaccepteerd. Babys worden gedorpt bij bijvoorbeeld het hospice. Educatie is moeilijk, het bevatten van sommige dingen is moeilijk doordringbaar in die hersenen.

 

Contacten hier zijn vaag, zit je met een groep Guatemalteken, waarvan je verwacht dat iedereen elkaar kent maar niets is minder waar. Ze vertrouwen elkaar niet. Ze zijn niet eens vage kennissen. Weet niet zo goed hoe ik het moet uitleggen, kan het zelf ook niet echt bevatten, maar razend interessant om de business verhalen van Billy te horen hoe hij weer een handeltje ergens opzet. Ze zijn wel inovatief.

 

De verkiezingen heb ik van horen zeggen zijn ook zo corrupt. De drie grote bedrijven hier van Gallo, Pollo Cambero (soort van kippen mc Donalds) en nog een, hebben van te voren al hun geld gestoken in de huidige president. De huidige president verdient heel veel geld. Volgens horen zeggen, staat hij in de top 3 van de meest verdiende republieken, zoveel zwart geld niet normaal. Hij is vaak in het buitenland en zijn vrouw maakt dan de beslissingen. Raar toch, als je als burger heb gekozen voor de president. Zijn vrouw komt ook uit een hoog criminele familie. Echt verbaasinwekkend, hoe dit land zich moet gaan ontwikkelen, aangezien er geen goed rechtensysteem is, laat staan dat er geld is voor gezondheidszorg en educatie.

 

Ja warempel, ze hebben een nieuwe wet, wanneer de man de vrouw binnenshuis slaat, staat er een hoge straf te wachten. Ach en hier wil je echt niet in de gevangenis komen. Het schijnt hel te wezen dan maar gewoon aan meneer agent zwart geld betalen.

 

Ik vind dit echt zo bijzonder mooi om te horen, zit vaak echt met open mond en open ogen te luisteren met mijn handen in mijn haar maar het is het dagelijks leven hier.

 

Zie ons hier zitten op Cerro de la cruz met uitzicht over de stad Antigua en volcano Aqua (3766 m) met een wolk op de top van de vulkaan, zal deze wolk ooit verdwijnen en zal er welvaart en zorg voor mens en gezin voor terugkomen of komt hij opnieuw tot een uitbarsting.........

There is a lot of work 2 do in Guatemala!!! Amazing!!!

 

Laatste foto's

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer