Annie is in Panama

Vrolijk pasen!!!!!!
 
En gaan jullie al als konijnen te keer!! hi hi
 
Annie is voor de tweede maal gearriveerd in Panama maar ditmaal aan de andere kant van Panama.
 
En ja hoor de vlag mag uit...
De linkse is van de provincie Chiriqui en de rechtse is van Panama!
 
 
 
Even wat achtergrond info gevist vanaf het internet over Panama.
 
Het woord Panama staat voor de overvloed aan vlinders en vissen.
La palabra Panama significa abundancia de peces y mariposas.
 
De Republiek Panama (Spaans: República de Panamá) is een land in Midden-Amerika en grenst aan Costa Rica en Colombia. Panama is vooral bekend door het Panamakanaal, dat de doorsteek mogelijk maakt tussen de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan.

Panama is opgedeeld in 9 provincies en 5 Indiaanse gemeenschappen (comarcas).

Provincies:
Bocas del Toro - Chiriquí - Coclé - Colón - Darién - Herrera - Los Santos - Panama - Veraguas

Comarcas:
Emberá - Kuna de Madugandí - Kuna de Wargandí - Kuna Yala - Ngöbe-Buglé

Geografie
Panama is het meest zuidelijk gelegen land van Centraal-Amerika. Ten noorden van het land ligt de Caribische Zee, ten zuiden de Grote Oceaan en de Golf van Panama. Voor beide kusten een aantal eilanden, waaronder de San Blas-eilanden. Op het smalste punt tussen beide zeeën ligt het Panamakanaal, die nu de beide Amerika's scheidt. Zo ligt het westelijke deel van Panama in Noord-Amerika en het oostelijke deel in Zuid-Amerika. Staatkundig behoort geheel Panama tot Noord-Amerika (Centraal-Amerika). De kustgebieden zijn vlak, maar de binnenlanden zijn bergachtig. Met 3477 meter is de Volcan de Chiriqui het hoogste punt van het land. Panama heeft een tropisch, zeer vochtig klimaat, met een droge periode tussen januari en mei.
 
Panama heeft 3,25 miljoen inwoners en is 2,2 maal zo groot als Nederland en is 75.990 vierkante meter. Ahhh en in Nederland wonen 5x zoveel mensen, ik kan het nog altijd niet geloven en ook hier de mensen niet als ik ze dat vertel. 
 
In de hoofdstad Panama city wonen zo´n 1 miljoen mensen. De levensverwachting van de vrouw is 77 en van de man is 72 jaar. hi hi en het vruchtbaarheidscijfer is 2,68 kind per vrouw, klinkt dat niet fantastisch. Gister in een gesprek met Lavid in het Park, een Panamees, vertelde hij mij dat arbortus hier verboden is vanwege de kerk, dus doen vele jonge vrouwen het zelf met pillen. rrrr kippenvel.
 
Ook hier kopen velen gringo´s (Amerikanen) een stuk land om een huis op te bouwen voor hun pensioen en weg gaat dat prachtige koffiebomenveld, weg werkgelegenheid en als een gringo het wil verkopen dan kan een Panamees het niet meer betalen. Ingmar, panamees ook ontmoet in het park vertelde dat hij hier niet blij mee is, aangezien ook vele amerikanen niet de moeite nemen om Spaans te leren en in een community gaan wonen, een dorp waar alleen maar Amerikanen wonen met een muur er omheen en vaak voorzien van een eigen supermarkt en zwembad. Je woont in het buitenland maar integreert niet met de buitenlanders. Ach ja het kan ook niet anders dan dat er 19 duizend Amerikanen hier wonen.
 
85 procent is hier katholiek, daarover later meer want ja ja iedere stalkers, die mij graag de kerk in willen hebben.
 
Momenteel is het een 7 uur tijdsverschil met Nederland. Het geld heet hier de balboa maar het meeste gebruiken ze toch de Amerikaanse dollar en op 6 april heb ik na een jaar eindelijk 70 euro ingewisseld en ik kreeg 89,61 dollar terug bij de bank.
 
Veelal wordt hier werk gevonden in 10 procent agrarisch, 16 procent industrie en 75 procent services oa hotelwerk.
 
 
 
 
favoriete snack is de raspado, of te wel de snowcone een ijsje, hetgeen gemaakt is uit geraspt ijs, een beetje limon limonade erover of wat voor smaak je maar wilt en een soort slagroom, erg zoet en patacones, ja ja daar zijn ze weer de platanos. De gefrituurde banaanschijven, smaken net als chips.
 
En wat valt Annie nog meer op...
Als je gaat shoppen zoals hier in David, de hoofdstad van de provincie Chiriqui, dan doe je je tas in een vakje voor de winkel om diefstal tegen te gaan.
 
 
En ja de rommel op straat, echt wel te triest voor woorden, te weinig vuilnisbakken, je gooi toch geen plastic bekertje in een rivier en al hoewel het hier ´s nachts wel wordt schoongemaakt hoor maar toch.
 
 
De vele lootjesverkopers op de straat, verrassend hoe toch vele mensen een gokje willen wagen.
 
 
In deze provincie werken ze niet met grote bussen maar met deze busjes voor 1,5 dollar ben je 3 uur verder zonder overstap en de jongen van het busje vertelt gewoon de haltes. Hetgeen weer werkgelegenheid schept.
 
Even een komisch voorval wat ik in de kerk in Boquete zag, stickers op de kerkbanken of mensen hun telefoon willen uitzetten, hi hi moet niet gekker worden, mooi is het niet.
 
 
Ja hier valt het mij weer op hoeveel mensen hier aan het bellen zijn, ze leven met de telefoon. Heerlijk ik mis het geen moment, jongens en mannen die om je mobiele nummer vragen maar die heb je lekker niet, ik bel jou wel als ik zin heb, ha ha! Girlpower!
 
Het valt mij op dat heel weinig mensen hier roken en ja ook hier schoenenpoetsers op straat en in deze stad gaan ze trendy gekleed en een paraplu wordt hier gebruikt voor de zon.
 
De fietsen hebben hier een nummerbord en de auto´s gebruiken hier 1 nummerbord en de ander is reclame. Als een stel hier gaat trouwen is het traditie dat zij worden vastgebonden met een lasso, hoe lang geen idee vergeten te vragen aan mw Sample uit Barquete.
 
 
Ik slaap hier nu in David voor 4 dollar en ik eet 1 goede maaltijd, rijst met diverse soorten groente voor 1 dollar of met vlees 1,50 en dan krijg je een groot bord, niet normaal. Twee appels kosten 65 dollarcent en zo ook een halve meloe bij de Romero, de supermarkt.
 
Je bent weer op de hoogte van het reilen en zeilen hier in Panama. Nu even een plaspauze voordat ik het volgende verhaal op mijn website klad...
 
I wish you double happiness!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer