Anja aprenda Espanol


Hola familia y amigos,

Como esta

Lo siento, het spijt me, heel irritant maar ik ontvang bijna geen emails meer op Mr Hotmail, alleen die van Linda gereplied, so no hot news from Holanda. Hoe het komt weet ik niet, hoe ik het oplos ook geen idee, wellicht als pasen op pinksteren valt.

Dus gooi die belangrijke berichten maar op mijn gastenboek of op hyves of sms op ons nieuwe Guatamalteekse mobiele telefoonnummer 00 502 52635703 of bel volgende week zondag en de dagen erna gewoon naar ons vaste verblijfplaats bij Ruth y Felipe via teledump of  goedkoop bellen.nl kan je al voor 4 cent per minuut naar ons vast huisnummer bellen tel
00 502 77561071.
Kaatje, Linda, `pap en mam ik heb jullie vandaag gesmst met ons nieuwe nummer. Ontvangen

Dus Kaatje ik hoop dat je ondertussen nog niet bevallen bent, sta je al wel op knappen

7 mei zijn we aangekomen in Guatamala na een busrit van 12 uur. Heerlijk geslapen in de bus. Een taxi genomen naar de border en natuurlijk stond daar gelijk een dikke Mexicaan die wel effe een slaatje uit ons portemonnee wilde slaan, door te vertellen dat je in Guatamala niet met peso kon betalen. Gewoon weglopen en niet luisteren naar die pietpraat.

Een nieuw stempeltje in het paspoort en al lopend de brug over naar Guatamala. Een tijdverschil met Holanda van 8 uur eerder in Guatamala. Even de pin gebruiken om quetzales uit de cajero )pinautomaat te flappen tappen. 1000 quetzales is 88,52 euries.
Toen in de chickenbus, HET vervoermiddel hier in Guatamala. Helemaal geweldig, wat een ervaring. Wiebe zijn rijspirit is niets bij de chaufs van de Chickenbus. Ze rijden als MAXIgekken, pikken iedereen rapido op langs de weg, hop backpack wordt op de bus gesmeten, plaats nemen raper dan je gewend bent en het liefst 4 op een bankje. Proppen!!
Een touwtje naast de chauf om luid te toeteren want ze rijden echt als dwazen dus iedereen moet gewoon op zij, een hond, een auto maakt niet uit. Hoe sneller ze rijden, hoe meer mensen des te meer geld. Hobbel de hobbel over, zodat je ass beurs wordt, same same as bus in Cambodia.
Preekers in de bus, geloof staat hier hoog in het vaandel, zelfs kwam zo´n preeker langs om iedereen een zegen op het hoofd te geven. Mij niet gezien, GODverdomme hh, krop dus lekker weg achter de viva achter in de bus met een slapende vrouw op mijn schouder.
De chickenbussen zijn geweldig kleurrijk. Ik heb echt op een markt, bij een tussenstop zitten te genieten van de marktkooplieden in San Marcos en wel 25 chickenbussen naast elkaar. Iedereen kijkt je aan en lacht vriendelijk, mensen wijzen je de weg erg handig voor ons als Spaanse analfabeten. Helemaal top, hoe wij rubia´s van Malacatan naar San Marcos - Quezaltenango - Los Encuentras helemaal naar Chichicastenango zijn gereisd, met de vele overstappen. Schouderklopje, een unieke ervaring.

Eerste indruk, een mooi groen berglandschap, vriendelijke mensen, kinderen en baby´s bij moeders in een doek gewikkeld op de rug, iedereen heeft een mobiel en vele mensen zijn nog traditioneel in klederdracht in kleurrijke gewaden. Ben hier echt een giant, iedereen is zo klein, nog erger dan in Thailand... kindertjes duiken soms weg en kijken me aan zonder te lachen. Wauw amazing!

Vrijdag 9 mei, de ontmoeting met Gemma, een 23 jarige studente uit Utrecht, die naast haar afstudeeropdracht als vrijwilliger meewerkt in het project Utz Batz, means goed draad.
Ze woont hier al enkele maanden bij Ruth en Felipe, een Guatamalteeks gastgezin in Chichi.
Dus daar konden wij ook terecht, aangezien wij ons graag ook in willen zetten voor het project.
Onze taak wordt meehelpen met het inrichten van de winkel, welke gepland is open te gaan op 29 mei aanstaande. De winkel ligt iets buiten de markt van Chichastenango.
Chichastenango is een bekende marktplaats in Guatamala, de markt is op donderdag en zondag, waar dan veel groente en fruit en souveniers worden verkocht.
Utz Batz is een project om een winkel te starten met hoge kwaliteit geweven kleding. Kleding die niet verkleurd wanneer je het een keer wast of waaruit alle draden verdwijnen na 2 dagen. Het is dus beter dan de markt en vrouwen vanuit het platteland maken de kwalitatief hoge kleding, tassen, wandkleden, schoenen etc. om een centje te verdienen.
Tevens zullen er sieraden, riemen, schriften met geweven kaft etc. worden verkocht.

De winkel bestaat momenteel alleen nog maar uit geschilderde muren, een paar tafeltjes en stoelen. De winkelvoorraad zal hopelijk binnen twee weken aangeleverd worden.
Er komt een soort tentoonstelling hoe de kleding en de sieren worden gemaakt en door wie met behulp van foto´s etc.
Francien uit Nederland vormt samen met een aantal Guatamalteekse vrouwen een cooperatie. Zij moeten het hebben van donaties. Francien hebben wij nog niet ontmoet, aangezien zij tevens reisleidster is om de kost te kunnen verdienen.

Deze week konden wij nog niets betekenen voor de cooperatie, dus hebben wij besloten om op moederdag 11 mei zo´n twee uur met de bus en boot verder te reizen naar San Pedro del Laguna aan lake Atitlan om een cursus spaans te volgen van 5 dagen. Superleuk een op een les en verblijven in een gastgezin, welke een eigen shop hebben. Christa en ik zijn nu buren, aangezien het beter is voor het leren van Spaans midden in een gezin te zitten, separate.

Zaterdag of zondag aanstaande 17 of 18 mei, gaan wij weer terug naar het gastgezin in Chichicastenango van Ruth en Felipe, waar we ook al eerder deze week twee nachten hebben geslapen, roomies van Gemma.
Nou ja slapen.... het heeft al twee dagen ´s avonds en ´s nachts geplenst van de regen en ahhhhh ´s morgens krijg je echt een hard aanval en vooral zaterdagochtend want toen werd in Guatamala dia del madre gevierd... dus moederdag comprendo.
Ahhh bij elke fiesta, feest, worden hier namelijk rotjes afgestoken. Lig je lekker in je bed om 5 uur ´s morgens te slapen schrik je je echt lam van de knallen. En dat bij elk gezin in de straat, een ritueel maar wel een beetje te vroeg op de ochtend. Dit is toch wel heel letterlijk je bed uit rotten!!

Het gastgezin bestaande uit Ruth en Felipe is nog wel een beetje wennen. Ruth is erg gesteld op geld en wil dan ook voor alles geld naast de overnachtingen welke je betaald moet je betalen voor de gasfles die je nodig hebt voor warm water, de gasfles voor het koken, lees 2 quetzales 1 pan, 5 quetzales 2 pannen, 15 quetzales voor een wasbeurt en 15 quetzales voor een maaltijd )frigolos'bonen, tortilla´s, ei en pan, brood. Even wennen ook vooral omdat hun alleen Spaans spreken dus we moesten communiceren via Gemma, al ging het die twee dagen al beter om het Spaans te begrijpen, maar toch is het nog moeilijk om iets terug te zeggen. Dus even door de zure manzana heen bijten en nu 5 dagen geen gastgezin in Chichica maar een heel gastvrij en lief gastgezin in San Pedro.

Gisteravond mijn eerste nachtje bij de familie in San Pedro en oh wat zijn zij aardig, ze praten heel rustig Spaans en de zoon van het huis spreekt redelijk Engels. Wauw ze wonen volgens mij echt met z´n 8ten in een huis en waar ze slapen... uhhh ben ik nog niet achter maar waarschijnlijk gisternacht allemaal in een bed of op de grond. Aangezien ik een eigen kamer met bed heb. Een lief jongetje van 1 jaar en nog een meisje van 7 en de buren waar Christa verblijft zijn ook familie.

Vandaag mijn eerste Spaanse les gehad, een op een van een Guatamalteekse vrouw. Echt onwijs leuk. Ik kan nu in het Spaans vertellen dat ik
Martijn y Ingrid unidos
Corinna, cuñadas, esta embarazada
Mis padres ahora dos nietos
Los padres de mi padre estan muertos
Mi mayor hermano esta Ron

en verders papas dolces, cebolla, sandia, yo quiro trabajar hospital y nosotros necesitamos limpiar el habitacion. Comprendo

Om een lang verhaal kort te maken hhh ga ik nu nog maar weer eens mijn schrifje erbij pakken om de werkwoorden te stampen, want morgen een overhoring.


Que duerma bien! Sleep well
Buena suerte

Hasta mañana amigo


Anja

uhhh moet trouwens nog wat verhalen afmaken, de sterke verhalen van hiervoor waren toch wel wat abrupt geeindigd. besame quapo!

Laatste foto's

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer